ŠE ENEGA IMAJO

Pred kamero obglavili novinarja

Objavljeno 20. avgust 2014 11.01 | Posodobljeno 20. avgust 2014 10.35 | Piše: A. L.

To je sporočilo Baracku Obami in celotni Ameriki.

Včeraj je Isis (Islamska država Irak in Sirija) na spletnih videoomrežjih objavil posnetek, v katerem moški v črnem obglavi Američana. Kot poročajo tuji mediji, gre za 40-letnega Jamesa Foleyja, novinarja, ki je več let spremljal dogajanje na Bližnjem vzhodu (že leta 2011 je bil zajet v Libiji, a nato osvobojen). Bela hiša še preverja, ali je posnetek avtentičen.

Grozijo z umorom še enega novinarja

Foley je bil ugrabljen 22. novembra 2012 v Siriji, tokrat pa se je pojavil v videu, v katerem je najprej imel govor, ki naj bi mu ga bili spisali ugrabitelji (sklepajo po tem, saj je govoril zoper svojo državo), nato pa je nazorno prikazano njegovo obglavljenje. Sporočilo Isisa Ameriki je, naj se neha vmešavati v Irak.

Na posnetku maskirani moški v angleščini z britanskim naglasom opozarja, da imajo pri sebi še enega ameriškega novinarja Stevena Sotlofa, čigar usoda da je v rokah ameriškega predsednika Baracka Obame. Sotlof je izginil lani v Siriji.

Skrušeni starši

Foleyjeva mati in oče sta na facebooku zapisala, da sta bila ponosna na svojega sina: »Hvaležna sva mu za vse lepo. Bil je neverjeten sin, brat, novinar – in človek.«

Deli s prijatelji