LEPA GESTA

Pred božičem znižali cene igrač, oblačil in elektronike

Objavljeno 18. november 2014 12.16 | Posodobljeno 18. november 2014 12.16 | Piše: S. I.

Venezuelski predsednik je še pred božičem ukazal znižati cene igrač, oblačil in elektronike, vojska pa prodaja subvencionirano hrano.

Fotografija je simbolična.

CARACAS – V Venezueli se je božič že začel. Predsednik Nicolas Maduro se je lotil izvajanja načrta, imenovanega Operacija vesel božič, s katerim bo spustil cene igrač, oblačil in elektronskih naprav, da bi nekoliko znižal 63-odstotno inflacijo in si malce izboljšal svoj omajani ugled. Vojska je že začela prodajati subvencionirano praznično hrano, po državi pa 27.000 tržnih inšpektorjev pritiska na zasebne trgovce, da znižajo cene oziroma da nimajo več kot 30-odstotne marže na kateri koli izdelek.

Samo v nekaj dneh po začetku Operacije vesel božič so trgovine začele zniževati cene, vojska pa je organizirala »praznične sejme«, na katerih je po nizki ceni prodajala vse od hrane do televizorjev. Pred trgovino z igračami v središču Caracasa se je naredila dolga vrsta kupcev, ki so hoteli kupiti punčke barbie z 80-odstotnim popustom. »Kupila bom šest barbik, preden jih zmanjka,« je dejala Carmen Suarez, ki ji je šef dovolil, da gre lahko ponje med službo.

Ekonomska vojna

Takšna strategija je Maduru doslej že koristila. Lani se mu je priljubljenost hitro povečala, ko je ukazal znižati cene, češ da poslovni voditelji skupaj z opozicijo izvajajo ekonomsko vojno, v kateri umetno dvigujejo cene in ustvarjajo pomanjkanje. Kritiki mu očitajo, da takšna državna cenovna politika, ki jo je uvedel že njegov predhodnik Hugo Chavez, državo potiska v še večje težave.

In celo tisti, ki imajo kaj od državne velikodušnosti, so se počasi naveličali dolgih vrst in pomanjkanja. »Vlada ima dobre namene, a to bi morala početi drugače,« je dejal 36-letni Alberto Monsalve, ki je vso noč čakal v vrsti, da si je lahko kupil znižani prenosnik za 8300 bolivarjev, kar bi na črnem trgu znašalo le 60 evrov. 

Deli s prijatelji