SVET ŠTEVILK

Pravi lov na izgubljeni zaklad

Objavljeno 30. julij 2014 11.18 | Posodobljeno 25. julij 2014 14.35 | Piše: T. P.
Ključne besede: lov zaklad

Le kdo se kot otrok ni igral lova na zaklad? Ali pozneje užival v pustolovščinah Indiane Jonesa?

Toda na zgodbah o izgubljenih bogastvih, v katerih se resnična zgodovinska dejstva prepletajo z domišljijo in miti, ne slonijo zgolj domišljijski filmi, temveč te že desetletja, celo stoletja, napajajo tudi raziskovalne odprave ter slave in bogastva željne avanturiste ženejo na vse konce sveta.

In čemu se ne bi zdaj, z nekaj leti izkušenj že za nami, vnovič igrali otroških iger iskanja ter se namesto za poležavanje na plaži odločili za raziskovalno ekspedicijo za katerim izmed zakladov, ki še vedno čakajo, da bodo ugledali luč sveta?

Izgubljeni zaklad angleškega kralja Johna: Pisalo se je leto 1216, bilo je 9. oktobra, ko je angleški vladar, ki si je rad kopičil bogastvo, odpravil k škofu v Norfolk. A tam je zbolel in se v domači grad vračal po daljši poti, medtem ko se je njegovo spremstvo z bogatim tovorom, vključno s kronskimi dragulji kraljeve babice, nemške vladarice, odpravilo čez močvaro. Tam pa se je za njimi, potem ko jih je zaradi plimovanja pogoltnilo močvirje, izgubila vsaka sled. Z njo pa zaklad, ki, danes vreden okoli 70 milijonov funtov, še vedno nekje v vzhodni Angliji čaka na najditelja.

Zlato izgubljenega mesta Paititi: Vsi smo verjetno že slišali za El Dorado, skrivnostno zlato mesto Inkov, ki pa so ga arheologi in zgodovinarji odpravili kot mit, izvirajoč iz legende o poglavarju plemena Muisca, ki se je za obredje odelo v zlato. A dejstvo je, da so se Španci in perujski Inki vojskovali skoraj 40 let, ti pa so pred osvajalci prebegnili v dolino Vilcabamba. Dokler ni leta 1572 njihova obramba padla, skupaj s svojimi dragotinami pa naj bi zbežali v pragozd južne Brazilije. In ustanovili mesto, ki pa je skozi stoletja zadobilo razsežnosti mita. Do leta 2009, ko so satelitski posnetki razkrili izsekanost gozda, ki nakazuje nekdaj veliko mestno naselbino. Pri tem se je zgodovinarjem in arheologom začelo porajati vprašanje, ali mit morebiti vendar ni resnica. Pred skoraj petimi stoletji izgubljeni zaklad skrivnega mesta je ocenjen na 10 milijard ameriških dolarjev.

Zaklad Rože morja: Portugalci so leta 1502 zgradili 400-tonsko karako Flor de la mar (Roža morja), s katero so si podjarmili Goo in zavzeli Malako. Ko pa se je z osvajalskega pohoda, pod taktirko kapitana Alfonsa de Albuquerqueja, obrnila proti domači Lizboni, jo je v ožinah Malake zajelo neurje, dokler ni 20. novembra 1511 pri obalah Sumatre potonila. Razpolovljena. Z dragocenim tovorom naropanega bogastva iz Malake in darovi siamskega kralja. Natančna lokacija, kje jo je zajela mokra smrt, ni znana, vrednost potopljenega bogastva pa ocenjujejo na vsaj 2,6 milijarde ameriških dolarjev.

Zakladi otočka Oak: Verjetno ni kraja, ki bi lovce na zaklade mamil tako silno kot 140 akrov velik kanadski otoček Oak. Zgodovina gonje na skrivnostni zaklad, še danes neznan, sega v leto 1795, ko je Daniel McGinnis s prijatelji zaznal depresijo, ki je pripovedovala o izkopani jami, ki jo je nekdo nato skrbno zakopal. Krožiti so začele zgodbe, da je tu skril svoj zaklad kapitan Kidd, morda celo sloviti gusar Črnobradec, kar je premamilo tudi Franklina D. Roosevelta, da se je – neuspešno – podal na izkopavanje. To nikakor ni bilo lahko, saj naj bi bila jama posejana s smrtonosnimi pastmi. V želji po bogastvu je tu umrlo že vsaj šest ljudi, prikopali so se že 72 metrov globoko, a doslej odkrili le šifriran, v kamen vklesan napis, da se »na globini 12 metrov skrivata 2 milijona funtov«. Med teorijami, kaj naj bi jama skrivala, so: zaklad Črnobradca, izgubljeni dragulji kraljice Marije Antoanete, zlato s španskih ladij, zaklad prostozidarjev, zaklad vitezov templarjev.

Izginula Fabergéjeva jajca: Peter Carl Fabergé je z bratom v 33 letih za rusko carsko družino ustvaril 52 dragocenih jajc in še 15 za zasebne zbiratelje. Toda z revolucijo, med katero je bil ruski car Nikolaj z večino družine leta 1918 usmrčen, je zlatar carske družine v strahu za življenje prebegnil v Švico. Mnogi zakladi, zaplenjeni carski družini, so bili prodani, a med letoma 1917 in 1929 je osem originalnih Fabergéjevih jajc izginilo neznano kam, njihova vrednost pa je ocenjena med 90 in 150 milijoni ameriških dolarjev.

Deli s prijatelji