PRAGA

Praga je čarobna tudi v dežju in ledu

Objavljeno 20. december 2012 19.24 | Posodobljeno 20. december 2012 19.23 | Piše: Drago Bulc

Med obiskovalci so bili predvsem tujci, ki so govorili vse mogoče jezike sveta.

Čarobna, a tudi draga Praga (foto: Drago Bulc).

Na najbolj znanem praškem trgu v starem delu mesta, na Starem trgu (Staré náměstí), smo v množici sredi okusno okrašenih hišic z adventno in božično-novoletno ponudbo hrane in pijače ter seveda številnih spominkov in razne kramarije kar nekajkrat slišali tudi slovenščino.

Med trdlom in bramborakom

Kot so mi povedali moji praški prijatelji, je v zadnjih letih kultna jed na prednovoletnih semnjih postal trdelnik ali trdlo, kot rečejo posebnemu sladkemu pecivu, ki ga pečejo na vrtečih se valjčkih nad vročim ognjem. Na to specialiteto tisti, ki ga pečejo, opozarjajo z velikimi trdelniki nad svojimi stojnicami. K izvirni slaščici pa gre obvezno tudi kozarec kuhanega vina, ki mu rečejo svarak, kar bi lahko prevedli kot kuhanček. Tisti, ki jih bolj zebe ali pa imajo mraz le za izgovor, se ogrevajo (včasih celo preveč uspešno) z medovino. Po naše torej s toplo medico oziroma točneje – z medenim žganjem. Za tiste, ki jim ni do sladkarij, imajo Čehi še eno slano posebnost – bramborak. Gre za nekakšen večji polpet iz naribanega krompirja z dodatkom raznih začimb in testa, ki ga ocvrejo v olju. In ga v pivnicah postrežejo tistim, ki prepočasi naročajo vrčke piva. Bramborak je namreč pikanten in precej slan. Najbolj lačni si seveda lahko privoščijo tudi klobaso. Povsod pa si lahko roke pogrejete s sveže pečenim kostanjem.

Tudi lectovo srce

Izbira spominkov in sploh vsega, kar prodajajo na novoletnih stojnicah, je sicer bolj skromna kot denimo v Ljubljani. Največja je ponudba raznih izdelkov iz lecta, še posebno src z najrazličnejšimi napisi v skoraj vseh svetovnih jezikih. Drugi, precej uporabnejši spominek so rokavice iz najrazličnejših materialov. Smo pa pozneje, ko smo se sprehajali po ne toliko turističnem delu Prage, ugotovili, da so cene na stojnicah seveda času in visokim najemninam primerno precej višje kot v trgovinah le nekaj deset korakov stran.

Sicer pa cene v Pragi niso niti približno več takšne, kakršne smo jih bili vajeni v časih komunizma in še nekaj let po samostojnosti Češke republike. Celo pivo, najbolj znani simbol države, se je v marsikateri pivnici, predvsem pa restavraciji nesramno podražilo. Močno so zrasle tudi cene nakita iz češkega granata in kristala.

Silvestrovo na Karlovem mostu

Prav cene so krive za manjši obisk češke prestolnice v zadnjih letih. Zato so jih hotelirji, da ne bi ostali brez dela, že znižali, pa tudi gostilne, ki so se v zadnjih dveh desetletjih po Pragi razmnožile kot gobe po dežju, so jih morale spustiti. Če se boste torej tik pred koncem leta odločili, da zadnje noči 2012. preživite v čarobni Pragi, ne boste imeli težav z iskanjem prenočišča pa tudi najedli se boste lahko po dostopnih cenah. Priporočamo vam, da se – preden sedete za mizo – prepričate, ali bodo tiste cene, ki so napisane na vabljivih jedilnikih pred lokali, tudi res držale.

Pa še to. Čeprav se Češke kriza ni dotaknila tako močno kot mnogo drugih evropskih držav, se morate v Pragi, še posebno zdaj pred novoletnimi prazniki, zavarovati pred žeparji. Ti so v prednovoletno okrašeno češko prestolnico prišli tudi iz drugih držav in jih je zato celo lažje opaziti. In če boste v Pragi prav na silvestrsko noč, vam vsekakor priporočam sprehod prek Karlovega mostu, najstarejšega mostu čez Vltavo v češki prestolnici. Boste že videli, zakaj.

Deli s prijatelji