ZLORABE

Pozor, zdravniki na facebooku objavljajo fotografije pacientov

Objavljeno 13. januar 2014 14.54 | Posodobljeno 13. januar 2014 14.54 | Piše: A. K.

Mladenka, ki je v bolnišnici pristala zaradi prekomernega zaužitja alkohola, se je kmalu znašla tudi na časovnici zdravnika, katerega pacientka je bila.

Ministrstvo in zdravniki vztrajajo vsak na svojem bregu. Kaj pa bolniki?

Ne zgodi se pogosto, da ljudje v zdravniško ambulanto vstopijo veseli in optimistično. Poleg tega, da je za marsikoga zoprn že sam pogovor z zdravnikov, se številni bojijo pregledov in razkrivanja svoje intime. A večina zdravnikov svoje paciente miri in jim zagotavlja, da bodo stvari, izrečene in videne v ambulanti, ostale za njenimi štirimi stenami.

Ena pijana, druga seksi

A žal ni vedno tako. Neka 23-letnica, ki se je junija lani v bolnišnici v Chicagu znašla zaradi pretiranega uživanja alkohola, je postala »trofeja« nekega zdravnika, ki je fotografije pijanega in skoraj nezavestnega dekleta objavil na svojem facebook profilu, poroča Business Insider. Podoben incident se je zgodil v Michiganu, kjer je zdravnik fotografiral svojo atraktivno pacientko, fotografijo objavil na facebooku, pod njo pa zapisal: »Všeč mi je, kar mi je všeč.«

Trdijo, da na tak način iščejo rešitev

Raziskava v ZDA je pokazala, da je okoli 30 odstotkov zdravstvenih institucij sporočilo, da so prejeli podobne pritožbe o kršenju pacientovih pravic. Deset odstotkov primerov naj bi bilo podobnih tistima v Chicagu in Michiganu, v 13 odstotkih primerov pa so zdravniki zatrdili, da so fotografije na spletu objavili izključno zaradi tega, da bi o njih razpravljali s svojimi kolegi zdravniki in poiskali primerno rešitev.

Kljub številnim kritikam zaradi zdravniške nediskretnosti so nedavne ankete pokazale, da 79 odstotkov Američanov verjame, da jih bodo zdravniki zavarovali.

Deli s prijatelji