GROŽNJA

Pozor: zaradi ebole mednarodne izredne razmere

Objavljeno 08. avgust 2014 12.55 | Posodobljeno 08. avgust 2014 12.36 | Piše: STA, A. L.

Mogoči so ukrepi karantene, kot so zaprtje meja ter omejitve mednarodnih potovanj.

ŽENEVA – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi epidemije ebole, ki od začetka leta pustoši po zahodu Afrike in je zahtevala že skoraj tisoč življenj, razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja. To odločitev je danes na novinarski konferenci sporočila generalna direktorica WHO Margaret Chan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako se je sicer na zasedanju v Ženevi soglasno odločil poseben odbor WHO za izredne razmere, ki ga sestavljajo mednarodni strokovnjaki s področja zdravja in zdravstvenih politik, je pojasnila Chanova.

Mogoče karantene

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, to pomeni, da je WHO ebolo razglasil za »izredni dogodek, ki pomeni tveganje za javno zdravje mednarodnega pomena in zahteva usklajen mednarodni odziv«.

Ta odločitev WHO omogoča, da po vsem svetu razglasi mednarodnopravno zavezujoča zdravstvena pravila s ciljem zajezitve epidemije nevarnega virusa. Med drugim so mogoči ukrepi karantene, kot so zaprtje meja ter omejitve mednarodnih potovanj.

Le izjemoma potovanja okuženih

Za zdaj se sicer pristojni odbor WHO za tovrstne ukrepe ni odločil. Morajo pa biti potniki nujno seznanjeni s situacijo glede ebole in tem, kako se zavarovati pred njo. Okuženi z ebolo lahko potujejo le izjemoma, ko ustrezno zdravljenje tam, kjer se nahajajo, ni mogoče. Vlade prizadetih držav so pozvane, da – če tega še niso storile – razglasijo izredne razmere.

Kot je poudarila Chanova, smo na zahodu Afrike priče najhujši epidemiji smrtonosne hemoragične mrzlice v zadnjih štirih desetletjih. Mednarodno skupnost je pozvala, naj pomaga prizadetim državam.

Deli s prijatelji