UDAREC

Pozor, Toyotina vozila imajo številne napake

Objavljeno 09. april 2014 19.41 | Posodobljeno 09. april 2014 19.42 | Piše: STA, Mo. S.

Preventivne servisne akcije bodo v Sloveniji skupno zajele 2659 vozil.

TOKIO – Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je danes sporočil, da je zaradi niza težav vpoklical 6,39 milijona vozil po svetu. Gre za nov udarec za največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, ki je v preteklosti zaradi težav s kakovostjo in varnostjo že vpoklical na milijone vozil. 

Kaj bodo pregledali?

Kot so sporočili iz družbe Toyota Adria, so se odločili za tri preventivne servisne akcije, ki bodo v Sloveniji skupno zajele 2659 vozil. V okviru prvega preventivnega servisa gre za nosilec pod armaturno ploščo (vgradnja ojačitve), v Sloveniji pa bodo v to zajeti nekateri yarisi, ki so bili izdelani med letom 2005 in letom 2008 (skupaj 2100 vozil).

V slovenski Toyoti bodo pošiljanje vabil strankam na preventivne servise začeli v prihodnjih mesecih.

Druga akcija, vzmet ročice za pomik sedeža (zamenjava vzmeti), zajema 173 yarisov, medtem ko gre pri tretji akciji za spiralni kabel v volanu (zamenjava kabla oz. zaščite kabla) – v to bodo zajeta nekatera vozila rav, hilux in land cruiser, skupno 386 vozil.

Resne napake

Pri težavah, ki naj bi botrovale vpoklicu, gre med drugim za napake na voznikovem sedežu in težave s krmilnim drogom ter pri vžigu motorja. Težave so odkrili pri 26 Toyotinih modelih kakor tudi pri Pontiacovem vibu in Subarujevi trezii, zaradi česar so po navedbah proizvajalca iz Japonske vpoklicali 1,08 milijona vozil, iz Severne Amerike 2,3 milijona, iz Evrope okoli 770.000, iz Kitajske 62.000, preostale pa iz drugih regij.

Deli s prijatelji