UDORI

Pozor, Florida se udira

Objavljeno 18. avgust 2013 23.10 | Posodobljeno 18. avgust 2013 23.12 | Piše: S. I.

Letovišče Summer Bay se spet odpira, potem ko so dve stavbi pogoltnila tla. Tovrstni udori na Floridi niso nič nenavadnega. Kriva so apnenčasta tla, ki jih razjeda podtalnica.

Idilični prizor, a nekaj ga zmoti. Foto: Reuters

Floridsko letovišče Summer Bay, ki deluje po načelu časovnega zakupa, je spet odprto za goste. To ne bi bilo nič posebnega, če preteklo nedeljo dela naselja ne bi požrla zemlja. Toda Paul Caldwell, upravitelj letovišča, ki leži slabih deset kilometrov od Disneyworlda v Orlandu, je na tiskovni konferenci zatrdil, da so stvari pod nadzorom, geologi pa so menda že preverili okolico 30 metrov široke udrtine in okoliških stavb.

Nedeljska noč v Poletnem zalivu, kot bi lahko prevedli ime letovišča, je bila za 36 stanovalcev v dveh stavbah turističnega naselja, ki ima sicer 900 bivalnih enot, razteza pa se na več kot 25 hektarjih, precej razburljiva. Če ne bi bilo pozornega nočnega čuvaja, ki je opazil, da sta se stavbi začeli premikati in podirati, zaradi česar je hitro stekel v njuno notranjost in začel buditi stanovalce, bi lahko bile posledice udora precej hujše, tako pa so jo vsi odnesli brez poškodb.

Porozna floridska tla

Geologi bodo jeseni začeli sestavljati zemljevid vseh udrtin in vrtač v državi, saj te zaradi geološke sestave tal na Floridi niso nič nenavadnega. Na podlagi zemljevida, ki bo postregel tudi z oceno nevarnosti udorov tal, bodo državne in mestne oblasti izdajale gradbena dovoljenja. Projekt bo financirala zvezna agencija za izredne razmere, potem ko so se na Floridi po lanski tropski nevihti Debby marsikje začela udirati tla, je povedal tiskovni predstavnik floridske službe za varovanje okolja Patrick Gillespie.

Zemeljske udrtine so sestavni del floridske pokrajine. Po navadi nastanejo zaradi kiselkaste podtalnice, ki razžira apnenčasta tla. Marca letos so se udrla tla pod stanovanjsko hišo v Tampi in požrla spalnico 37-letnega krajinskega arhitekta Jeffa Busha, čigar trupla niso nikoli našli. Leta 1981 pa je v Winter Parku blizu Orlanda zrasla 100 metrov široka in skoraj 30 metrov globoka luknja, ki je pogoltnila dvonadstropno hišo, del trgovine s porscheji in olimpijski plavalni bazen. Zdaj je tam umetno jezero.

Deli s prijatelji