ISKANJE

Potrjeno: po Jadranu bodo iskali nafto

Objavljeno 02. januar 2015 17.24 | Posodobljeno 02. januar 2015 17.24 | Piše: STA, T. L.

Vlada je podelila pet koncesij za iskanje nafte in plina v Jadranu.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina so dobile dovoljenja za raziskave in izkoriščanje nafte in plina na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja, je danes potrdil hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak. Vrednost investicijskih načrtov pri raziskavah je ocenjena na štiri milijarde kun (522 milijonov evrov).

Pet let za raziskave 

Vrdoljak je dodal, da lahko že danes začnejo pogajanja o podpisu pogodb z izbranimi koncesionarji, skrajni rok za podpis pogodb pa je začetek aprila. Same raziskave naj bi potekale pet let, potem pa bo lahko sledilo črpanje plina in nafte.

Na zaprtem delu današnje vladne seje so odločili, da bo konzorcij, v katerem sta ameriški Marathon Oil in avstrijski OMV, deloval v sedmih raziskovalnih območjih, od katerih je eno v severnem Jadranu, štiri v srednjem in dve na jugu.

Italijanski Eni ter podjetje Medoilgas, ki ima sedež v Londonu, sta dobila dovoljenje za eno raziskovalno območje v srednjem Jadranu, Ina pa bo raziskovala na dveh lokacijah v južnem Jadranu.

Vlada je lani ponudila možnost raziskav na 29 raziskovalnih območjih. Vsako meri med 1000 in 1600 kvadratnih kilometrov. Osem jih je v severnem, 21 pa v srednjem in južnem hrvaškem Jadranu. Novembra lani so prejeli šest prijav, ki so bile vezane na 15 območij. Danes niso objavili, katero družbo so zavrnili. Norveško podjetje Spectrum, ki je opravilo raziskave celotnega območja ob hrvaški obali, je ocenilo, da gre lahko za tri milijarde 159-litrskih sodov surove zalog nafte.

Vrdoljak je ponovil, da se je Hrvaška s projektom raziskav in izkoriščanja nafte in plina postavila med energetski vodilne države v jugovzhodni Evropi.

Poudaril je, da s kolegi iz Črne gore sodelujejo pri projektu raziskav in izkoriščanja plina in nafte v Jadranu, ter da bodo kmalu podpisali memorandum s tem namenom. Hrvaški minister je še ocenil, da bodo do začetka izkoriščanja nafte in plina iz Jadrana, z dvema državama uredili odprto vprašanje meje na morju.

Slovenija nezadovoljna

Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je takoj po objavi razpisa aprila lani opozorilo na uporabo zemljevidov Jadranskega morja, ki jih je Hrvaška narisala v javnem razpisu. Trdijo, da gre za »enostransko prejudiciranje rešitve meje na morju med Slovenijo in Hrvaško«.

Hrvaške okoljevarstvene organizacije so danes opozorile, da je odločitev vlade o podelitvi dovoljenj za raziskave in izkoriščanje nafte v Jadranu nesprejemljiva. Poudarjajo, da obstaja jasno tveganje pri podpisu škodljivih koncesijskih pogodb z gospodarskega in okoljevarstvenega stališča, ker inštitucije niso pripravljene za projekt takih razsežnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Deli s prijatelji