ŠPANIJA

Potrjeno: borca za neodvisnost bodo lahko aretirali na tujem

Objavljeno 02. november 2017 20.11 | Posodobljeno 02. november 2017 20.12 | Piše: STA, Ma. M.

Za nekdanjega katalonskega predsednika je sodišče odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo.

V Barceloni so prebivalci pred dvema dnevoma poslušali svojega voditelja na begu, ki se je zatekel v Bruselj.

MADRID – Španska sodnica Carmen Lamela je  odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo za odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki so domnevno v Bruslju in se danes niso zglasili na sodišču. Lamelova je pred tem že odobrila preiskovalni pripor za osem odstavljenih ministrov, ki so danes prišli na zaslišanje v Madrid, nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila pa lahko v zameno za 50.000 evrov varščine zapusti pripor.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, prime in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je napovedal, da se bo uprl nalogu za predajo iz Španije. V sredo pa je dejal, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji.

Deli s prijatelji