KATASTROFA

Potres in cunami v Čilu

Objavljeno 18. september 2015 23.41 | Posodobljeno 18. september 2015 23.40 | Piše: U. S.
Ključne besede: potres cunami

Tla so se tresla v osrednjem delu države, milijon ljudi so evakuirali.

Poškodovane so številne zgradbe. Foto: Reuters

SANTIAGO – V silovitem potresu z magnitudo 8,3 po Richterjevi lestvici, ki je v sredo ob 19.54 po lokalnem času (0.54 po srednjeevropskem času) prizadel Čile, je umrlo najmanj pet ljudi, kar milijon pa so jih evakuirali. Potresu sta sledila dva popotresna sunka z močjo 6 po Richterju. Opozorilni center za cunamije s sedežem na Havajih je izdal opozorilo pred smrtonosnimi valovi za ves Pacifik. Čilska oblast je poročala, da so 4,5 metra visoki valovi prizadeli kraj Coquimbo, morje je poplavilo večji del mesta, nižji valovi so dosegli tudi Valparaiso in Concon.

Potres so čutili še v 1500 kilometrov oddaljenem Buenos Airesu v Argentini. Epicenter je bil 228 kilometrov severneje od Santiaga, mesta s 6,6 milijona prebivalci. S prizadetih območij so evakuirali milijon prebivalcev, poškodovane so številne zgradbe. Na eno žrtev se je zrušila streha zgradbe, druge je zatrpal zemeljski plaz. Ljudje so prestrašeni tekli na ulice in tam ostali vso noč, oblast jih je pozvala, naj se umaknejo v višje ležeče kraje. V provinci Choapa so razglasili izredno stanje, nadzor je tam že vzpostavila vojska. Najhuje je v obalnem kraju Illapel, kjer živi 30.000 ljudi, ostali so brez električne energije, zrušilo se je več hiš.

To je bil šesti najmočnejši potres v zgodovini Čila in najmočnejši na svetu letos. Aprila lani je potres z magnitudo 8,2 stresel sever Čila, umrlo je šest ljudi, milijon pa jih je bilo prisiljenih zapustiti domove. Februarja 2010 je regijo Maule stresel potres z magnitudo 8,8 – eden najmočnejših kdaj izmerjenih. Umrlo je več kot 500 ljudi, škode je bilo za več deset milijard evrov.

 

Deli s prijatelji