POŠTEN DO KONCA

Pospravljal za pokojno in našel 88.000 evrov

Objavljeno 10. oktober 2012 10.37 | Posodobljeno 09. oktober 2012 22.25 | Piše: A. P.

Poštenjak iz Massachusettsa je bogastvo vrnil, čeprav bi ga lahko obdržal.

Lastnik smetišča Saugus junk removal company iz ameriškega Medforda, zvezna država Massachusetts, je dokazal, da obstajajo novodobni vitezi. Leo Guarente je čez noč postal junak, potem ko je eni svojih strank vrnil bogastvo, ki bi ga lahko obdržal. Zgodba se je začela pretekli teden, ko ga je Maria Veloso najela, da izprazni hišo preminule matere. Na svojo deponijo je odpeljal tudi več kosov pohištva, med njimi večjo leseno skrinjo. Smetiščarji imajo v navadi, da večje kose razbijejo na manjše, da privarčujejo prostor.

88.200 evrov

»Med uničevanjem skrinjice sem zagledal belo kuverto. Odprli smo jo in zagledali nekakšne bankovce, v resnici pa so bile varčevalne obveznice,« je pojasnil Leo. Skupaj jih je bilo 22 iz leta 1972 in so danes vredne 88.200 evrov. »Zardel sem in se začel potiti. Nisem vedel, kaj naj storim.« Čeprav mu zakonodaja omogoča, da bi denar obdržal, saj je postal njegova lastnina v tistem trenutku, ko je skrinjo naložil na tovornjak, se je odločil, da ga izroči hčerki pokojne. »Vest mi je naročila, naj denar vrnem. Poklical sem gospo Mario in ji povedal, da sem našel nekaj, kar bi ji rad vrnil. Nisem pa ji povedal, za kaj gre. Zanimalo me je, kako se bo odzvala,« je povedal junak.

Skupaj z ekipo snemalcev se je odpravil na dom družine Veloso in jim poklonil bogastvo. Marija je komaj prišla do sape, ko je dojela, da so njene finančne skrbi postale preteklost. Poštenjaka ni mogla prehvaliti. Gotovo ji bo denar nekoliko olajšal žalovanje za mamo, ki je umrla zaradi zahrbtnega raka.

Deli s prijatelji