ŠKANDAL

Posmrtni ostanki ameriških vojakov na smetiščih

Objavljeno 06. marec 2012 19.42 | Posodobljeno 06. marec 2012 19.42 | Piše: T. Po.

Direktor mrtvašnice naj bi bil s trupli vojakov in žrtev terorističnih napadov ravnal neprimerno.

Kaj se je zgodilo s posmrtnimi ostanki ameriških vojakov, ki so se borili v Afganistanu?

WASHINGTON – Direktor mrtvašnice v bazi ameriškega vojaškega letalstva Dover, Quinton Keel, je ponudil svoj odstop zaradi škandala, ki je v zadnjih mesecih pretresel temelje Pentagona. Keela in še nekaj njegovih sodelavcev sumijo, da so posmrtne ostanke ameriških vojakov iz Iraka in Afganistana metali na smetišče, poroča Washington Post.

Škandalozne podrobnosti o ravnanju s posmrtniki ostanki vojakov so v javnost pricurljale decembra lani, ko je zgodbo začel preiskovati Washington Post. Poleg pepela vojakov naj bi se na smetiščih znašli tudi posmrtni ostanki žrtev terorističnega napada na Pentagon leta 2001 kot tudi potnikov letala UA93, ki je bil ugrabljeno in strmoglavljeno v Pensilvaniji istega leta.

Preiskava ni pokazala skoraj ničesar

Takoj po prvi objavi so sorodniki nekaterih vojakov in ljudi iz Pentagona zahtevali službeno preiskavo o omenjenem nepravilnem postopanju. Preiskava ni dala rezultatov, namignila pa je, da so »z nekaterimi posmrtnimi ostanki ravnali neprimerno«.

O dogodkih v mrtvašnici v vojaški bazi je spregovorilo tudi nekaj očividcev. Quinton Keel naj bi bil z ostanki ravnal neprimerno, raztrgane ude vojakov pa naj bi odlagal kar na smetišče.

Utišati jih je poskušal z odpuščanji

Direktor je, ko je zgodba ugledala luč sveta, nekaj delavcev poskušal odpustiti, a mu ni uspelo. Eden izmed očividcev je potrdil, da je Keel zahteval, da umrlemu vojaku odrežejo poškodovano roko, zato da bi ga lahko oblekli v svečano uniformo, v kateri naj bi ga tudi pokopali.

Medtem ko so družine umrlih zgrožene ob teh informacijah, se država opravičuje. Predsednik Barack Obama je družinam umrlih vojakov že poslal uradno opravičilo, minister za obrambo pa je zahteval še eno preiskavo.

Deli s prijatelji