GRŠKA KRIZA

Poslednji ultimat za Grčijo: Konkretni predlogi ali ‘adijo‘

Objavljeno 08. julij 2015 10.36 | Posodobljeno 08. julij 2015 10.36 | Piše: Mo. S.

»Obljubili so, da bo danes. Potem so obljubili, da bo jutri. Za grško vlado je vse ‘mañana‘,« pa je ponazorila litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

BRUSELJ, ATENE – Po koncu burnega torka je v Bruslju padla odločitev: voditelji držav v območju evra so grškemu predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu dali čas do četrtka, da predstavi resne in verodostojne predloge za pot naprej. Novi grški finančni minister Evklid Cakalotos in Cipras jih (še) nista dostavila, so pa Grčiji dali še eno, tokrat predvidoma res zadnjo možnost.

Kot pravi predsednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker, ima Grčija čas do četrtka do 8.30, če se še želi izogniti izstopu iz evroobmočja. Po njegovih besedah ima EK do potankosti razdelan scenarij tako imenovanega grexita, razmišljajo pa tudi o humanitarni pomoči za »ohranitev dostojanstva grškega naroda«. Imajo tudi že scenarij za morebitni dogovor, je poudaril Juncker, ki ponovno obtožuje Ciprasa, da je glede referenduma lagal svojim državljanom. Na vprašanje, zakaj bo v nedeljo vrh vseh 28 držav EU in ne le območij z evrov, pa je odvrnil, da se to vprašanje dotika vseh, saj grška kriza vpliva tudi na države, ki niso del evroobmočja.

Bodo predlagali reforme?

Čeprav se še ne ve točno, kaj bo grška vlada predložila, pa predvidevajo, da bo šlo za iskanje kratkoročnega programa pomoči, da bi zadostili najnujnejšim potrebam, čez čas pa bi zaprosili še za srednjeročni program pomoči. Ko bo Grčija svoj predlog podala, ga mora evroskupina analizirati in skleniti dogovor. Možnost reprogramiranja grškega dolga za zdaj menda ne pride v poštev, ampak imajo prednost reforme, ki (če) jih bo Grčija predlagala.

Cipras pa poudaril, da se njegova država trudi končati dolžniško krizo, ki ogroža njeno članstvo v območju evra. »Grška stran nadaljuje prizadevanja z mandatom ljudstva kot orožjem ter z željo po vzdržnem dogovoru, ki bo končal to zgodbo in zagotovil izhod iz krize,« je dejal. Po Cerarjevih besedah zaupanja vanj sicer še vedno ni, je pa upanje, da bo obljube tokrat res izpolnil. Obenem pa se bojijo, da so lahko že danes soočeni s kakšno presenetljivo grško potezo.

So res pripravljeni na vse, če je za Ciprasa vse 'jutri'?

V soboto je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, v nedeljo pa vrh celotne EU. Končni rok za dogovor o novem programu pomoči za Grčijo se izteče ta teden, je poudaril predsednik vrha območja evra Donald Tusk. Časa je tako po njegovih besedah zdaj res le še pet dni. Če dogovora v nedeljo ne bo, morajo steči priprave na načrt B, je poudaril avstrijski kancler Werner Faymann. Komisija je po Junckerjevih besedah pripravljena na vse. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da pričakuje od Grčije zelo podrobne reforme do četrtka, in izpostavila, da država potrebuje večletni program pomoči, da bi se izognila izstopu iz območja evra. Voditelji manjših držav so bili sicer tokrat do Grčije precej bolj kritični od »velikih«. »Obljubili so, da bo danes. Potem so obljubili, da bo jutri. Za grško vlado je vse 'mañana',« pa je ponazorila litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

Grčija naj bi torej kmalu posredovala uradno prošnjo za finančno pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, skupaj s podrobnimi predlogi reform. To uradno prošnjo je treba nasloviti na ESM, institucije morajo pregledati, ali ustreza pogojem za sprožitev procesa. Šele nato se je mogoče začeti pogajati o podrobnih ukrepih, ki jih mora Grčija izvesti, preden dobi denar.

Cerar spremlja tragikomične zaplete

»Človek ne ve, kaj naj si v tem hipu misli,« image pa je stanje v grški krizi ob prihodu na vrh povzel slovenski premier Miro Cerar. A kljub skoraj že tragikomičnim zapletom in agoniji je treba položaj obravnavati skrajno resno, v duhu solidarnosti in iskanja rešitev, je izpostavil.

Deli s prijatelji