VELIKA KOALICIJA

Poslancem višje plače

Objavljeno 11. februar 2014 11.30 | Posodobljeno 11. februar 2014 11.30 | Piše: STA, K. K.

Predlog zakona so predstavili v premierkini poslanski skupini CDU/CSU in v SPD.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

BERLIN – Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače. Gre za del širše reforme, v okviru katere se bo poslanska plača po dveh zvišanjih vsakič za 415 evrov povzpela na raven plače vrhovnih sodnikov, ki je 9082 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po prvotnem zvišanju plač se bodo prejemki izvoljenih predstavnikov ljudstva zviševali avtomatično, predvideva predlog zakonodaje, ki so jo v ponedeljek potrdili v poslanskih skupinah unije (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel in socialdemokratov (SPD).

Na 8667 evrov

Julija naj bi se tako plače poslancev zvišale s sedanjih 8252 na 8667 evrov. To bo pomenilo petodstotno zvišanje. Leta 2015 bo sledil še drugi korak, zvišanje za še 4,8 odstotka. Poslanske plače v Nemčiji so se nazadnje zvišale v začetku leta 2013. Država računa, da jo bodo poslanci letos stali 1,7 milijona evrov več, leta 2015 pa bodo morali zagotoviti 3,5 milijona dodatnih sredstev za njihove plače. Od leta 2016 naprej naj bi bili prejemki poslancev nato vezani na povprečno nemško bruto plačo in se bodo usklajevali vsakega 1. julija glede na podatke nemškega statističnega urada.

Novi dodatki za predsednike odborov

Reforma predvideva tudi dodatne prejemke za predsednike odborov, preiskovalnih odborov in komisij. Dodatek naj bi znašal 15 odstotkov plače. Doslej so v nemškem parlamentu na dodatne prejemke lahko računali le predsednik in njegovi namestniki. Bodo pa poslanci morali pristati na manjše pokojnine. Doslej so namreč prejemali 67,5 odstotka plače na 27 let mandata, ta delež pa se bo znižal na 65 odstotkov. Ukinili jim bodo tudi možnost zgodnje upokojitve pri 57 letih, tako da bo spodnja meja za upokojitev 63 let.

Ob tem se bodo zaostrila tudi pravila v zvezi s podkupovanjem. Podkupovanje in prejemanje podkupnine se bo odslej lahko kaznovalo z do petimi leti zapora ali denarno kaznijo. Širša bo tudi definicija korupcije, saj so lahko bili doslej poslanci kaznovani le, če so 'prodali' svoj glas v točno določenem glasovanju. Odslej bo kazen veljala v primeru kakršnega koli iskanja koristi zase ali tretjo osebo ali tedaj, če bo v okviru svojega mandata poslanec po navodilu ali naročilu nekaj storil ali opustil.

Deli s prijatelji