NOVO ZDRAVILO?

Poskusno zdravilo proti eboli pomaga

Objavljeno 27. avgust 2014 20.20 | Posodobljeno 25. avgust 2014 21.29 | Piše: U. S.

Eksperimentalno zdravilo zmapp v vse širši uporabi, čeprav ni stoodstotno.

Britanca so v nedeljo pripeljali v London, njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

LONDON – V Evropo, natančneje na Otok, je prispel pacient, ki se je v Afriki okužil z ebolo: 29-letnega Britanca Williama Pooleyja so v skladu s strogimi varnostnimi ukrepi, da bi preprečili morebitno širjenje virusa, z letalom kraljevih zračnih sil iz Siere Leone prepeljali v London. Pooley je v domovino prispel v nedeljo, s policijskim spremstvom so ga odpeljali v bolnišnico Hampstead's Royal Free Hospital, zdravi se v izolacijski sobi, njegovo stanje je stabilno.

Medicinski tehnik je šel v Afriko prostovoljno, da bi pomagal obolelim za ebolo. Proti virusu so začeli uporabljati eksperimentalno zdravilo, katerega delovanje še proučujejo; Američana, ki sta zbolela v Liberiji, sta dobila eksperimentalno zdravilo zmapp in si opomogla, španski duhovnik pa je kljub zdravilu umrl. Liberijska oblast je sporočila, da so znake okrevanja opazili tudi pri treh zdravstvenih delavcih, ki so jim dali omenjeno zdravilo.

Čeprav je ebola smrtonosna bolezen – smrtnost je do 90-odstotna, tokratna epidemija ima 55-odstotno smrtnost, pravijo strokovnjaki –, je nekaj ljudi vendarle preživelo, ozdraveli so, in sicer zaradi močnega organizma; možnost preživetja se poveča z zdravljenjem simptomov in primerno hidracijo.

Pomoč pa je že obljubila Japonska, ki bi lahko pod določenimi pogoji ponudila še neodobreno zdravilo proti eboli, in sicer še pred zahtevo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Japonska bo sodelovala s SZO, so poudarili in še, da so pripravljeni pomagati v boju proti epidemiji, ki je v Afriki zahtevala vsaj 1500 življenj, po ocenah SZO pa se je od marca okužilo vsaj 2615 ljudi. »Zdravstveni strokovnjaki bi lahko za zdravilo T-705 zaprosili v nujnem primeru tudi pred odločitvijo SZO. V tem primeru se bomo odzvali, pod določenimi pogoji,« so sporočili iz Japonske. T-705 je razvojna šifra za favipiravir, zdravilo proti gripi. Japonski Fujifilm in ameriški partner MediVector se še pogovarjata z ameriškim uradom za hrano in zdravila o vlogi zahteve, da se uporaba zdravila razširi tudi na zdravljenje ebole. 

Deli s prijatelji