SKRB VZBUJAJOČE

Poročilo razkriva: junij najbolj vroč v zgodovini

Objavljeno 20. julij 2016 16.08 | Posodobljeno 20. julij 2016 16.08 | Piše: STA, Mo. S.

Povprečna izmerjena temperatura na kopenskih in vodnih površinah je bila v juniju 2016 najvišja od vseh zabeleženih junijskih temperatur, ki segajo v leto 1880.

WASHINGTON – Letošnji junij je bil po ugotovitvah ameriških znanstvenikov najbolj vroč v sodobni svetovni zgodovini. Povprečna izmerjena temperatura na kopenskih in vodnih površinah je bila v juniju 2016 najvišja od vseh zabeleženih junijskih temperatur, ki segajo v leto 1880, je v poročilu zapisala ameriška državna uprava za oceane in ozračje (NOAA).

S tem so zabeležili 14. zaporedni mesec, v katerem je bil podrt svetovni temperaturni rekord, kar je najdaljše zaporedje v zadnjih 137 letih. Letošnji junij je hkrati 40. mesec zapored, v katerem so bile temperature znatno nad povprečnimi temperaturami 20. stoletja.

Globalno segrevanje se pospešuje

Poročilo, ki ga NOAA izda vsak mesec, pravi, da je bila globalna temperatura v prvih šestih mesecih leta 2016 prav tako najvišja doslej zabeležena. NOAA navaja tudi mesečne odklone temperature oziroma rekordna povečanja vročine. Od februarja 2015 je prišlo že do 14 takšnih odklonov, kar nakazuje, da se globalno segrevanje pospešuje, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Lansko leto je bilo najbolj vroče, pred tem pa je ta rekord pripadal letu 2014. Glede na dosedanje podatke vse kaže, da bo tudi letos peklensko vroče.

Deli s prijatelji