IZJAVA IZ ŠTABA

Poraženci hrvaških volitev napovedujejo boj na ustavnem sodišču

Objavljeno 14. januar 2015 14.22 | Posodobljeno 14. januar 2015 14.23 | Piše: P. Pa.

Profesor zagrebške fakultete pojasnjuje, da zmaga kandidatke HDZ ni vprašljiva, saj je dobila potrebno relativno večino.

Ivo Josipović je moral na rutinsko operacijo

ZAGREB – Štab poraženega predsednika Hrvaške Iva Josipovića se, kot kaže, ne more sprijazniti, da je na nedeljskih predsedniških volitvah zmagala kandidatka HDZ, Kolinda Grabar Kitarović. »Zmaga Kolinde Grabar Kitarović je vprašljiva, gremo na ustavno sodišče,« je danes slišati iz Josipovićevega štaba.

Spremeniti želijo demokracijo

Grabar Kitarovićeva je na volitvah dobila 50,74 odstotka glasov, Josipović pa 49,26 odstotka. Članica Josipovićevega štaba, ki je zadolžena za pravna vprašanja Sandra Petrović Jakovina je v izjavi za hrvaške medije dejala, da je zmaga kandidatke HDZ vprašljiva in da bo o njej odločalo ustavno sodišče. Pojasnjuje, da v štabu sicer še niso podali zahteve na državno volilno komisijo za revizijo volilnega postopka in zmage Grabar Kitarovićeve, a Petrović Jakovinova meni, da bi to morali storiti zaradi neusklajenosti zakona o volitvah predsednika in hrvaške ustave.

»To bo najpomembnejša odločitev v zgodovini demokracije. Spremenila bo same temelje demokracije na Hrvaškem,« je dodala. Zahtevo za revizijo volitev lahko poda predsedniški kandidat ali stranka, ki ga je podprla na volitvah. To pomeni, če Josipović ne bo želel podati te zahteve, lahko to vložita tudi SDP in HNS. Da bo do tega prišlo, je mogoče sklepati tudi na podlagi izjav premierja Zorana Milanovića, ki je že dejal, da bo Grabar Kitarovićevi za zmago čestital, ko bodo izidi dokončni.

Zmaga ni vprašljiva

Izidi nedeljskih volitev sicer še vedno niso uradni. V Karlovcu jih morajo celo ponoviti. Težava naj bi bila v tem, da volilna komisija ni pravilno izračunala odstotka, ker naj ne bi upoštevala 60 tisoč neveljavnih glasovnic. Profesor zagrebške pravne fakultete pojasnjuje, da je glede na to Grabar Kitarovićeva zmagala s 49,37 odstotka proti 47,94. Pojasnjuje še, da zmaga kandidatke HDZ ni vprašljiva, saj je dosegla relativno večino, ki je v drugem krogu potrebna za zmago.

 

Deli s prijatelji