VODNI KAOS

Poplave v Srbiji in BIH: pomagate lahko tudi vi!

Objavljeno 17. maj 2014 20.03 | Posodobljeno 17. maj 2014 20.04 | Piše: S. U.

Prizadetim v poplavah v Srbiji in BiH pomagajo tudi humanitarne organizacije v Sloveniji.

LJUBLJANA – Humanitarno pomoč prizadetim v poplavah v Srbiji in BiH zbirajo tudi humanitarne organizacije v Sloveniji. Poleg denarnih nakazil v ta namen je dobrodošla tudi materialna pomoč. Ljudje na ogroženih območjih najbolj potrebujejo hrano, oblačila, odeje, plenice, sveče.

Člani humanitarnega društva ADRA Slovenija (Njegoševa 15, Ljubljana) zbirajo donacije na transakcijski račun Adre Slovenija:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 2857 967
BIC: HDELSI22
KODA NAMENA: CHAR

Donacije zbira tudi Srbski kulturni center Danilo Kiš (Parmova 41, Ljubljana), in sicer na:
– ŽIRORAČUN: 01-504619-100193230-000000-0000
Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd
– NAMENSKI DEVIZNI RAČUN za odpravljanje posledic poplav
IBAN: RS35908504619019323080
SWIFT MESSAGE: FIN 103

Če bi prizadetim v poplavah želeli s prostovoljnimi finančnimi prispevki pomagati, jih lahko nakažete na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri SKB banki.

SI56 0310-0111-1122-296, SWIFT: SKBASI2X
Koda namena CHAR
Sklic za RK Bosna: 00 937057
Sklic za RK Srbija: 00 937058

Predstavniki že na terenu na prizadetih območjih

Pomoč prizadetim v poplavah aktivno zbira Srbski kulturni center Danilo Kiš. Odziv na poziv k solidarnosti je, kot so navedli, odličen. Sporočajo, da prebivalci ogroženih območij potrebujejo ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, pakirano hrano z rokom uporabe, daljšim od enega meseca, mleko v prahu, visokokalorično hrano, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, pribor. Dobrodošli so paketi za prvo pomoč, sredstva za higieno, sredstva za dezinfekcijo, baterije za radio, sveče, črpalke za vodo, agregate, baterije, grelce, vreče za pesek, odeje, gumijasti škornji, obleke, pelerine, so pojasnili v srbskem kulturnem centru s sedežem v Ljubljani.

Vozilo s humanitarno pomočjo bo po njihovih navedbah v ponedeljek zjutraj odpeljalo v krizni štab notranjega ministrstva v Beograd, od koder bodo distribuirali humanitarno pomoč naprej. Napovedujejo pa tudi nadaljnje akcije na ta območja.

Materialno in denarno pomoč za prizadete v poplavah v Srbiji in BiH sprejema tudi humanitarno društvo Adra. Njihovi predstavniki so že na terenu na prizadetih območjih, so navedli na spletni strani, na kateri med drugim navajajo sporočila vodje Adre BiH iz Sarajeva Božidarja Mihajlovića. Ta je prek skypa sporočil, da je položaj na prizadetih območjih kaotičen in je vsaka pomoč dobrodošla. Ljudje trenutno najbolj potrebujejo hrano, oblačila, odeje, plenice in sveče.

Sredstva za pomoč prebivalcem ogroženih območij v Srbiji in Bosni bo predvidoma v začetku tedna nakazal tudi Karitas, ki namerava v ta namen nadaljevati postno akcijo Ne pozabimo – pomoč ljudem v jugovzhodni Evropi. Glede sredstev se bodo dokončno dogovorili v ponedeljek, je za STA pojasnil generalni tajnik Karitas Imre Jerebic.

Rdeči križ (RK) Slovenije sporoča, da je že v petek stopil v stik z RK Srbija in RK Bosna. »Izvajamo vse ukrepe, da bi se prizadetim v tej naravni nesreči čim prej zagotovila ustrezna pomoč, zato bomo že v ponedeljek obema organizacijama Rdečega križa na prizadetih območjih nakazali finančno pomoč. Vse aktivnosti Rdečega križa Slovenije potekajo usklajeno z Upravo za zaščito in reševanje RS. O potrebi po prostovoljcih in zagotavljanju druge pomoči bomo javnost obvestili takoj, ko bodo sodelavci RK Srbija in RK Bosna sporočili, kakšne so njihove potrebe. Prosimo za razumevanje,« pa pravijo iz RK Slovenije.

Samoiniciativna pomoč

»Bodimo humani. Pomagajmo tistim, ki nas zdaj najbolj potrebujejo,« pa se glasi geslo samoiniciativne skupine za pomoč Srbiji in Bosni, ki jo najdete na facebooku pod imenom Slovenija za Srbijo in Bosno. Po njihovih besedah je stran narejena z namenom, da bi zbrali čim več sredstev (hrano, obleke, pijačo itd.) za ljudi, ki jih je doletela katastrofa.

Tudi Nesterović in Dragić za prizadete v poplavah

Pobudi dobrih ljudi, ki zbirajo sredstva za prizadete v poplavah v Srbiji in BiH, sta se pridružila tudi slovenska košarkarska zvezdnika Rašo Nesterović in Goran Dragić. Vse, ki bi radi pomagali prizadetim, pozivata, naj prinesejo oblačila ter druge predmete na zbirno mesto v kulturno-pastoralni center ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani.

Akcija zbiranja sredstev (gre predvsem za oblačila, odeje in vsakdanje potrebščine – izvzeta so denarna sredstva) se bo začela v nedeljo, 18. maja, in bo trajala vsaj en teden. Osebno se je bosta udeležila tudi slovenska športna asa, prvak lige NBA 2005 s San Antoniem Rašo Nesterović ter član moštva Phoenix Suns in dobitnik letošnjega priznanja v ligi NBA za največji napredek v sezoni Goran Dragić.

Že več kot 10 smrtnih žrtev

Poplave v Srbiji in BiH so sicer terjale že več kot 10 smrtnih žrtev. V Srbijo danes iz Slovenije odhaja še nekaj dodatnih ekip pripadnikov civilne zaščite in Uprave RS za zaščito in reševanje.

Deli s prijatelji