SUMLJIVO

Ponovno odprli preiskavo o Arafatovi smrti

Objavljeno 28. avgust 2012 23.06 | Posodobljeno 28. avgust 2012 23.06 | Piše: P. J., STA

Civilno tožbo proti neznanim osebam sta vložili njegova vdova in hči.

PARIZ – Francoski tožilci so odprli preiskavo glede smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata leta 2004, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Arafat je umrl v francoski vojaški bolnišnici pri Parizu, zdaj pa so se pojavile navedbe, da je umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem.

Konec julija sta civilno tožbo zaradi umora Arafata proti neznanim osebam na sodišču v pariškem predmestju Nanterre vložili njegova vdova Suha in hči Zahva. Tožbo je bila vložena mesec dni po tistem, ko so iz švicarskega laboratorija sporočili, da so na Arafatovih oblačilih odkrili sledi radioaktivnega polonija.

Iz laboratorija so sicer pojasnili, da rezultati niso zadostni, da bi dokazali zastrupitev. Da bi lahko podali trdne dokaze, bi bilo potrebno dodatno testiranje Arafatovih kosti, kar naj bi zdaj skušali doseči z ekshumacijo na njegovem grobu v Ramali na Zahodnem bregu. Arafatova vdova je poseg že odobrila.

Tedaj 75-letni Arafat je umrl 11. novembra 2004 v vojaški bolnišnici blizu Pariza, francoski zdravniki pa takrat pojasnil o Arafatovi smrti niso dajali. Številni Palestinci so že ves čas prepričani, da so ga zastrupili Izraelci. V Izraelu tovrstne trditve seveda zavračajo. Polonij je visoko radioaktivna snov, zaradi zastrupitve z njim pa je leta 2006 umrl nekdanji ruski vohun, pozneje pa kritik Kremlja Aleksander Litvinenko.

Deli s prijatelji