KAZNIVO

Ponarejanje je velik problem, manj kapne v državne blagajne

Vlade po vsej EU zaradi prisotnosti ponarejenega blaga na trgu skupaj izgubijo do 15 milijard evrov na leto.
Fotografija: Kozmetika je velikokrat ponarejena. OTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Kozmetika je velikokrat ponarejena. OTO: Shutterstock Photo

Po navedbah novega poročila, ki ga je objavil Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), je gospodarska in družbena škoda, ki jo povzroča ponarejanje, prikrajšala vlade za proračunske prihodke, ponarejanje pa lahko podpira tudi huda kazniva dejanja, kot sta trgovina s prepovedanimi drogami in pranje denarja. Med drugim vlade po vsej EU zaradi prisotnosti ponarejenega blaga na trgu skupaj izgubijo do 15 milijard evrov na leto v obliki neposrednih in posrednih davkov ter socialnih prispevkov, ki jih nezakoniti proizvajalci ne plačajo. Poleg tega se v skladu z oceno urada EUIPO vsako leto v EU zaradi ponarejanja izgubi do 19 milijard evrov prodaje v sektorjih kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego, vina in žganih pijač, farmacevtskih izdelkov ter igrač in iger.

 
Kozmetični izdelki velikokrat ponaredki

Zaradi prisotnosti ponarejenih izdelkov je vsako leto po vsej Evropski uniji za približno 14,1 odstotka manjša prodaja kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego (9,6 milijarde evrov). V Sloveniji znaša ta vrednost 9,3 odstotka, kar ustreza 14 milijonom evrov manjšega obsega prodaje vsako leto in porast za 4 milijone evrov od zadnje ocene.
 
Analiza urada EUIPO kaže tudi, da so bili evidentirani nevarni ponarejeni izdelki ocenjeni kot resno tveganje za potrošnike. Večina tega blaga je bila namenjena otrokom, in sicer je šlo za igrače, izdelke za varstvo otrok ali otroška oblačila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije