IZGREDI

Policistu ne bodo sodili,
 Ferguson je v plamenih

Objavljeno 26. november 2014 08.51 | Posodobljeno 26. november 2014 08.51 | Piše: E. B.

Nasilje, plenjenje in streli zaradi odločitve, da policist ne bo stopil pred sodišče.

Svojci in oblasti pozivajo k mirnim protestom, a brez uspeha. Foto: Reuters

Belopoltemu policistu, ki je 9. avgusta v predmestju St. Louisa ubil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna, ne bodo sodili, Ferguson je zdaj v plamenih. Vandalizem, brezvladje, nasilje, streli in ogenj so zaznamovali mesto v Misuriju, ki je v zadnjih mesecih dokazal, da ima dediščina rasnega razlikovanja v ZDA neverjetno moč.

Krogle švigajo, mnogi ranjeni

Policisti naj bi od odločitve velike porote okrožja mesta St. Louis, da ne vloži obtožnice proti Darrenu Wilsonu, prijeli 29 ljudi. Med burnimi protesti, ki so se kot plameni razplamteli po Misuriju, v mirnejših zasedbah pa so zajeli številne druge ameriški zvezne države, je bilo po zadnjih podatkih izstreljenih 150 krogel, več deset ljudi je ranjenih, zagorelo je okoli 15 stavb, na številnih so razbite šipe (mnogi so izkoristili izgrede za predpraznično ropanje), uničeni so avtomobili, zaman so bile vse barikade, zvezna agencija za letalstvo pa je do nadaljnjega prepovedala polete čez nevarni Ferguson. Policisti vztrajajo, da niso odgovorni niti za en strel – uporabljali naj bi solzivce in vodne topove, medtem ko jih protestniki po drugi strani glasno obtožujejo nasilnega obračunavanja in uporabe spornih bojnih plinov, s čimer naj bi se strinjali tudi omamljeni novinarji. Med poškodovanimi so tako možje postave kot tudi razjarjeni prebivalci, miru v Fergusonu, kjer že štiri mesece živijo in dihajo za pravico Michaela Browna ter vseh tistih, ki so umrli v domnevno rasističnem dejanju, še ni na obzorju.

Ni razloga za pregon

K mirnim protestom zdaj poziva celo družina pokojnega 18-letnika, čeprav sta skrhana mati in oče v prvih odzivih glasno preklela pravosodje, njihovi pobudi se je pridružil predsednik ZDA Barack Obama. Oglasil se je tudi fantov oče, ki javnost spodbuja h korenitim družbenim spremembam, ne pa k nasilju, naj smrt njegovega sina ne bo zaman, je še pristavil. A vse kaže, da je gnev množic prevelik in da ogenj v Fergusonu še dolgo ne bo ugasnil. Kot je zaupal generalni tožilec Bob McCulloch, je porota, ki jo je sestavljalo devet belih članov in trije temnopolti, v obdobju 25 dni in v skupno 70 urah, po izjavah 60 prič in različnih izvedencev sklenila, da ni razloga za pregon policista Willsona. Obveljala je torej policijska različica zgodbe: neoboroženi Brown naj bi grozeče korakal proti policistu, ki naj bi poskušal mladostnika povprašati glede ropa neke prodajalne, a naj bi Brown poskušal s policistom, ko je ta še sedel v avtomobilu, nasilno obračunati. Zagrabil ga je in ga poškodoval po obrazu, nato pa mu je policist zagrozil z orožjem. Brown naj bi se začel umikati od avtomobila, a naj bi se potem ustavil in se grozeče zapodil proti Wilsonu, tako da je ta začel streljati. Da ga je hladnokrvno ustrelil v hrbet in prerešetaval s kroglami, ko je Brown že ležal na tleh, ne drži, je pokazala preiskava, ki tako ni našla otipljivih dokazov ne za umor ne za uboj. Protestniki in užaloščeni svojci še vedno trdijo, da se je 18-letnik hotel predati in da bi lahko policist neoboroženega osumljenca obvladal brez uporabe pištole, predvsem pa da ni bilo potrebe po uporabi kar šestih krogel. Brownov prijatelj, ena ključnih prič tragičnega dogodka, je zatrdil, da je 18-letnik ves čas držal roke v zraku in policista rotil, naj ga ne ustreli, a naj bi se Wilson potem zverinsko znesel nad njim.

Vmes se je poročil!

Policist, ki se od usodnega 9. avgusta skriva na neznani lokaciji, naj bi bil vseskozi prepričan o ugodni odločitvi sodišča, da je bilo njegovo ravnanje kakor koli neustrezno ali celo v nasprotju z naučenimi metodami ukrepanja v tako spornih okoliščinah, menda ni pomislil niti za hip. Delovno mesto pri policijski enoti v Fergusonu 28-letniku še vedno pripada, zadnje štiri mesece je, kot je znano, na plačanem dopustu in glede na tokratno odločitev porote še vedno upravičeno zaposlen, vendar se v domači kraj najverjetneje ne bo nikoli več vrnil. Brownovim sicer še vedno preostaja civilna tožba, vendar še ni znano, ali se bodo odločili zanjo.

Naj še pristavimo, da nekateri ponujajo več tisoč dolarjev nagrade za tistega, ki bi jim razkril policistovo lokacijo, a za zdaj niso imeli uspeha, pricurljalo pa je še, da naj bi se Wilson minuli mesec celo poročil, in sicer z devet let starejšo policistko iz Fergusona Barbaro Spradling.

Deli s prijatelji