ŠIRITEV POOBLASTIL

Policija do vzorca DNK po novem brez naloga

Objavljeno 04. junij 2013 12.05 | Posodobljeno 04. junij 2013 12.05 | Piše: STA, T. L.

Večina sodnikov je odločila, da je odvzem vzorca enak jemanju prstnih odtisov, za kar ni potreben poseben nalog.

Še vedno volivci ne bodo vedeli, ali funkcionarji uživajo prepovedane droge ali ne.

WASHINGTON – Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek s petimi glasovi proti štirim razsodilo, da ima policija vso pravico jemati vzorce DNK od aretiranih oseb brez posebnega naloga. Proti taki širitvi policijskih pooblastil se je izrekla nenavadna koalicija sodnikov.

Ob pomoči DNK našli posiljevalca izpred več let

Trojici liberalnih sodnic Eleni Kagan, Ruth Bader Ginsburg in Sonii Sotomayor se je namreč pridružil najbolj konservativen sodnik Antonin Scalia, ki je odločitev večine ostro napadel, češ da je to ustvarjanje pogojev za policijsko državo. Američane je posvaril, da se lahko njihov DNK zdaj znajde v centralni zbirki podatkov, če so česa krivi ali ne.

Sodišče je imelo pred seboj primer Alonza Kinga, ki so ga leta 2009 aretirali v Marylandu zaradi napada. Rutinsko so mu odvzeli vzorec DNK in sčasoma ugotovili, da ustreza tistemu, ki so ga našli pred šestimi leti na telesu posiljene 53-letne ženske.

Najprej obsojen, nato so sodbo ovrgli 

Kinga so obsodili posilstva, vendar je prizivno sodišče Marylanda sodbo ovrglo z utemeljitvijo, da policija ne sme jemati vzorcev DNK ljudem, ki še niso bili obsojeni. V ZDA ima kar 30 zveznih držav zakone, ki to dovoljujejo, in vrhovno sodišče je to zdaj dovolilo za ozemlje celotnih ZDA.

Vzorec DNK enak prstnemu odtisu

Večina sodnikov je menila, da gre za postopek, ki je enak jemanju prstnih odtisov, za kar ni potreben poseben nalog. Gre za del postopka, ki pomaga pri identifikaciji osumljenca in pri ugotovitvi, ali je bil že kdaj za kaj obsojen.

Scalia je mnenja, da lahko temu verjamejo le najbolj naivni. Povezavo Kinga s posilstvom so odkrili šele po štirih mesecih, torej DNK ni pomagal pri identifikaciji. Uporabo genske analize je omenjeni sodnik primerjal z vdorom policista v stanovanje brez sodnega naloga ali utemeljenega razloga, kar je jasna kršitev četrtega amandmaja k ustavi, ki ščiti pred nerazumnimi preiskavami ali zaplembami.

Deli s prijatelji