TERORIZEM IN TURIZEM

Poletje: poglejte, v katerih državah boste na plažah varni

Objavljeno 21. april 2016 22.45 | Posodobljeno 21. april 2016 22.45 | Piše: Ro. S.

Priljubljeni destinaciji Slovencev Hrvaška in Grčija ostajata relativno varni državi.

Plaža Punta rata Brela, Hrvaška.

Bliža se poletje in tako kot vsako leto se bodo začeli premiki milijonov ljudi, ki si želijo toplega morja, prijetnega sonca in hladne sence. Evropske obveščevalne službe opozarjajo, da so mogoči novi teroristični napadi Islamske države (Isis) na znanih in obiskanih evropskih plažah. Britanski mediji so objavili stopnjo ogroženosti po posameznih državah glede na možnost terorističnega napada, poroča Jutarnji list.

Egipt – stopnja nevarnosti: zelo visoka

Okoli priljubljenih letovišč se gibljejo islamski skrajneži, zato so obveščevalne službe ocenile zelo visoko stopnjo nevarnosti. Lani je bilo na Sinajskem polotoku sestreljeno rusko potniško letalo s 224 ljudmi na krovu, prav tako je bilo več manjših napadov na turiste.

Tunizija – stopnja nevarnosti: zelo visoka

Odsvetujejo obisk, saj so skrajneži lani napadli več policijskih postaj ter hotel s turisti in pri tem ubili 38 ljudi. Razmere so negotove.

Španija – stopnja nevarnosti: visoka

Priljubljena destinacija Britancev, velika obiskanost otokov. Španija ni bila udeležena v zadnjih evropskih terorističnih napadih, zato so možnosti zanje še večje. Prav tako so na Majorki prejšnji teden aretirali domnevnega terorista, povezanega z Isisom.

Nemčija – stopnja nevarnosti: visoka

Označena je kot rizična država, saj je tja prišlo v zadnjem letu veliko migrantov, prav tako pa je priljubljena turistična destinacija. 

Belgija – stopnja nevarnosti: visoka 

Po zadnjih terorističnih napadih ostaja stopnja nevarnosti visoka. Umrlo je 32 ljudi, več kot 300 je bilo poškodovanih.

Francija – stopnja nevarnosti: visoka

Prav tako kot v Belgiji je bil jeseni tudi v Franciji teroristični napad. Umrlo je 130 ljudi, poškodovanih je bilo 368. 

Danska – stopnja nevarnosti: umirjena

Lani sta bila v napadu ubita dva človeka. Imajo se za varno državo.

Italija – stopnja nevarnosti: umirjena

Popularne turistične destinacije so označene z umirjeno stopnjo nevarnosti, obveščevalci še največ možnosti za napad pripisujejo lokalnim skrajnim celicam.

Grčija – stopnja nevarnosti: umirjena

Čeprav je bilo v zadnjih letih nekaj incidentov na varnostnem področju, je še vedno relativno varna. Vseeno opozarjajo na pazljivost pri udeležbi množičnih dogodkov.

Hrvaška – stopnja ogroženosti: umirjena

Označena kot mirna in varna država. Kljub temu tudi Hrvaška ni povsem varna pred terorističnimi napadi.

Pri Slovencih priljubljeni destinaciji Hrvaška in Grčija torej ostajata relativno varni državi, kjer se bomo še vedno mirno nastavljali sončnim žarkom in si polnili baterije.

Deli s prijatelji