PROTEST

Pol milijona Špancev na ulicah

Objavljeno 11. marec 2012 18.45 | Posodobljeno 11. marec 2012 18.46 | Piše: S. J., STA

Razburjeni protestniki nasprotujejo reformi trga dela, vlada pa skuša zmanjšati raven brezposelnosti, ki znaša skoraj 23 odstotkov.

MADRID – Ulice kar 60 španskih mest so danes preplavili protestniki, ki nasprotujejo reformi trga dela, ki jo je ta teden potrdil španski parlament. Današnji upor pol milijona Špancev naj bi bil uvod v splošno stavko, ki je napovedana za 29. marec. 

Sindikati: Reforma bo povzročila upadanje števila delovnih mest

Sindikalisti in opozicijski socialisti se bojijo tudi, da bo reforma prispevala k upadanju števila delovnih mest. UGT in Comisiones Obreras, največja španska sindikata opozarjata, da gre za socialno nesprejemljiv izhod iz krize, saj zmanjšuje le pravice delavcev.

Vlada: Reforma bo spodbudila zaposlovanje

Reforma, ki buri duhove, delodajalcem olajšuje odpuščanje delavcev, prav tako pa jim omogoča lažje enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. 

Vlada, ki se trudi oživiti špansko gospodarstvo in zmanjšati raven brezposelnosti, zatrjuje, da bo srednjeročni učinek ravno obraten in da bo reforma spodbudila zaposlovanje in znižala delež tistih, ki so zaposleni za določen čas. Po besedah gospodarskega ministra Luisa de Guindosa je reforma del najambicioznejšega reformnega programa v demokratični zgodovini Španije.

Rajoy: Znižali bomo primanjkljaj

Španija se je leta 2009 zavezala, da bo javnofinančni primanjkljaj letos znižala na 4,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa na tri odstotke BDP. Španski premier Mariano Rajoy je prejšnji teden sporočil, da bodo poskušali primanjkljaj letos znižati na 5,8 odstotka BDP, medtem ko napovedi za leto 2013 še niso spremenili.

Španci: Reforma ne bo učinkovita, vendar tudi stavka ni rešitev

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Špancev ne verjame, da bo reforma trga dela prinesla rešitev gospodarsko močno oslabljeni Španiji. Kljub temu pa ne podpirajo splošne stavke. Kar 67 odstotkov jih namreč meni, da bi ta le še poslabšala gospodarske razmere v Španiji in škodila njenemu že načetemu ugledu na mednarodnih finančnih trgih.

Deli s prijatelji