OVADBA

Pol milijona evrov, da se odpovedo slovenščini?

Objavljeno 04. maj 2013 11.27 | Posodobljeno 04. maj 2013 11.27 | Piše: STA, T. L.

Valentin Inzko, predsednik ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je ovadil nekdanjega deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

CELOVEC – Ugledni avstrijski diplomat Valentin Inzko, predsednik ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), je pri avstrijskem državnem tožilstvu za gospodarski kriminal in korupcijo (WKStA) ovadil nekdanjega deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja.

Po trditvah Inzka je Dörfler v času pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem aprila 2011 predstavnikom slovenske manjšine ponudil 500.000 evrov, če se odpovedo svoji zahtevi po uvedbi slovenščine kot drugega uradnega jezika v občinah Škocjan in Dobrla vas. WKStA bo zdaj preveril, ali je šlo pri tem za kaznivo dejanje podkupovanja oziroma poskusa podkupovanja.

Čakal je, ker je upal, da bodo Avstrijci popustili

Kot je poudaril Inzko, je takratni deželni glavar Dörfler od predstavnikov Slovencev zahteval, da se odpovedo z avstrijsko državno pogodbo zagotovljenemu uradnemu jeziku in s tem tudi človekovim oziroma manjšinskim pravicam, ki jim pripadajo.

Z vložitvijo ovadbe je Inzko, kot je pojasnil, čakal kar dve leti zato, ker je še naprej upal, da bo prišlo do popuščanja avstrijske strani pri vprašanju slovenščine kot drugega uradnega jezika.

Dörfler je medtem očitke Inzka zavrnil. Kot je menil, je cilj ovadbe zgolj »torpedirati zgodovinsko rešitev« glede dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem. Ovadbo je poleg tega postavil v kontekst tega, da se bo Inzko v kratkem potegoval za nov mandat na čelu NSKS.

Kdo ima prav?

Stališča Inzka po pisanju avstrijskih medijev ne podpirajo vsi predstavniki slovenske manjšine. Po besedah Bernarda Sadovnika, predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), za časnik Kurier se je leta 2011 v pogajanjih kratek čas resda omenjalo 500.000 evrov, če bi našli kompromis glede uradnega jezika, »a tega nobeden od nas ni vzel resno«.

Deli s prijatelji