GOGHOVO DELO

Pokopališče je najdražje

Objavljeno 10. maj 2015 00.18 | Posodobljeno 10. maj 2015 00.18 | Piše: U. S.
Ključne besede: Vincent van Gogh

Vrtoglava vsota je doslej najvišja za katero koli van Goghovo delo.

Doslej najdražje delo Vincenta van Gogha L’allée Des Alyscamps

NEW YORK – Za več kot 66 milijonov dolarjev so na dražbi v New Yorku prodali sliko Vincenta van Gogha –– to je doslej najvišja cena dela nizozemskega mojstra po letu 1998. Pričakovali so, da bodo sliko Les Alyscamps istoimenske starodavne rimske nekropole z jesenskimi drevesi prodali za okoli 40 milijonov dolarjev, je sporočila avkcijska hiša Sotheby's in še, da je zanjo po intenzivnem draženju med petimi zainteresiranimi kupci na koncu azijski zbiratelj plačal 66,3 milijona. Slika antičnega pokopališča je nastala v Arlesu na jugu Francije leta 1888, mesec preden si je odrezal uhelj.

V nebo se je dvignila tudi cena za vodne lilije francoskega impresionista Clauda Moneta. Prodali so jo namreč za 54 milijonov dolarjev, ocenjena pa je bila na med 30 in 45 milijoni dolarjev. Med šestimi Monetovimi slikami, ki so jih dražili, so delo Doževa palača, ki je nastalo v Benetkah leta 1908, prodali za 23,1 milijona (ocenjeno je bilo na od 15 do 20 milijonov dolarjev), nimfe, ki so eden najbolj znanih motivov na njegovih slikah, pa za 20,4 milijona. Dve drugi sliki nista dobili novega lastnika.

Leta 1990 so na dražbi v New Yorku van Goghovo sliko (Portret dr. Gacheta) prodali za kar 82,5 milijona dolarjev, to je doslej njegovo najdražje delo, prodano na dražbah. Če bi ga prodajali danes, bi zanj iztržili (preračunano) kar 153 milijonov!

S to dražbo se je začela sezona avkcij v velikem jabolku, naslednja bo že čez par dni, ko bo hiša Christie's med drugim prodajala barvito, pisano kubistično platno Les femmes d'Alger (Version O) (Ženske iz Alžira) Pabla Picassa. Delo je ocenjeno na 140 milijonov dolarjev! Rekord naj bi postavila tudi skulptura Alberta Giacomettija, ki naj bi šla za 130 milijonov dolarjev.

Deli s prijatelji