KAZEN

Pojej vse ali plačaj

Objavljeno 01. junij 2014 19.16 | Posodobljeno 01. junij 2014 19.16 | Piše: U. S.

Restavracija v Ticinu goste kaznuje, če krožnik ni prazen.

Večerja naj vsebuje veliko beljakovin in vlaknin.

Lastnik restavracije v kraju Losone (švicarski kanton Ticino) se je domislil morda neobičajnega, a učinkovitega načina, kako zmanjšati količino hrane, ki gre v smeti. Gostje restavracije Patrizietta bodo poslej dobili globo, če ne bodo pojedli vsega. Akcija pojej, kolikor hočeš, ki so jo vpeljali v času kosila, stane 12 frankov (približno deset evrov). Tisti, ki imajo oči večje kot želodec, pa bodo morali plačati dodatnih pet frankov (štiri evre).

Giovanni Tafuro je začel restavracijo voditi letošnjega aprila in zelo kmalu je ugotovil, da v času kosila zmečejo v smeti precejšnje količine hrane. Temu se je odločil narediti konec, zato so pred tedni začeli deliti globe. »Hotel sem, da se ljudje tega zavedajo,« pravi kuhar. »Slabo mi je bilo ob vsej tej hrani, ki smo jo vrgli v smeti.« Tafuro je za lokalne medije povedal, da je globa v višini petih frankov simbolna, bolj kot kaznovati je hotel med ljudmi zbuditi zavedanje o problemu. Gostje so o denarni kazni za hrano, ki ostane na krožnikih, vnaprej opozorjeni, pravi Tafuro: »Vse je zapisano na jedilnih listih.«

Idejo podpira tudi Alessandro Pesce, predsednik kantonalnega združenja lastnikov restavracij GastroTicino: »Vse je popolnoma zakonito. V tem vidim odličen način za spopadanje z ostanki in odpadki, čeprav sem prepričan, da ljudje v Ticinu na splošno dobro poznajo svoje meje.«

Gre za zakonito dejanje, ki so ga že vpeljali ponekod v ZDA, Franciji in na Japonskem. V restavraciji Hachikyo v Saporu strežejo večinoma morske jedi, globa pa velja za eno samo, ekskluzivno jed: tsuko meši, lokalno delikateso, sestavljeno iz kepe lososovih iker na riževi posteljici. Goste, ki si jed naročijo, opozorijo na morebitno kazen, ki jih čaka, če bi kaj ostalo na krožniku: globa znaša približno 15 evrov. 

Deli s prijatelji