ŠALJIVEC

Pohvalil se je s tremi bombami

Objavljeno 10. april 2016 20.45 | Posodobljeno 10. april 2016 20.45 | Piše: U. S.

Šaljivec se na dunajskem letališču nazadnje ni vkrcal v letalo.

Varnost na letališčih, tudi bruseljskem, je poostrena. Foto: Reuters

DUNAJ – Velik preplah, zmedo in paniko je sprožil moški, ki je potoval prek mednarodnega dunajskega letališča. Ko so ga prosili, naj iz torbe vzame prenosnik, da jo bodo lahko pregledali, jih je zavrnil in povedal, da so notri samo tri bombe. Potnik, ki je šel mimo zadnjih varnostnikov in carinikov in je bil tik pred vkrcanjem na letalo, je potem še šaljivo pristavil, da »danes ne nosi samomorilskega pasu«.

Letališkim varnostnikom ni bilo do šale, čeprav bi se pravzaprav lahko prav oni zadnji smejali: šaljivca so pred očmi drugih potnikov nemudoma odvlekli, odnesli tudi njegovo prtljago, poklicali so letališko policijo in začelo se je intenzivno iskanje. No, pri 35-letnem Avstrijcu niso našli eksplozivnih teles, toda moški se zaradi dolgega jezika vendarle ni vkrcal na letalo, poletelo je brez njega, moškega pa je odpeljala policija.

Varnost na letališču je poostrena, več je oboroženih policistov, spremljajo jih psi. V še en incident na dunajskem letališču je bil vpleten uslužbenec letališke varnosti, ki je izražal naklonjenost Islamski državi, se fotografiral in posnetek objavil na spletu, zaradi česar so ga menda odpustili.

Podobno je bilo na bruseljskem letališču, kjer so 22. marca izvedli teroristični napad: tam dela kar 50 podpornikov in privržencev Islamske države. V odprtem pismu je letališka policija zapisala, da so pripravljeni stavkati, saj so že večkrat opozorili na varnostne luknje na letališču. »Nekaj ljudi, ki jih sumijo, da so se borili v Siriji, je prišlo na letališče, izdajali so se za turiste. Poročali smo o njihovi prisotnosti, toda ne vemo, ali so odgovorni kaj naredili v zvezi s to informacijo,« je zapisala letališka policija in še, da so prijavili nekaj uslužbencev, tudi tiste, ki so se veselili pariških napadov, v katerih je novembra lani umrlo 130 ljudi: »Ko smo jih preverili, smo bili presenečeni. Bili so moški z dolgo policijsko zgodovino in radikalnimi prepričanji. Še danes na letališču dela najmanj 50 podpornikov Islamske države; imajo letališko prepustnico in dostop tudi v pilotsko kabino. Mnogim so odvzeli prepustnice, ker so simpatizirali z Islamsko državo, a očitno ne vsem, zlasti ne zaposlenim v oddelkih za čiščenje in ravnanje s prtljago, kjer je največ sumljivih ljudi.« 

Deli s prijatelji