PO HRVAŠKIH VOLITVAH

Pogoji za sestavo vlade: ukinjanje občin in odpuščanje občinskih uradnikov

Objavljeno 10. november 2015 12.06 | Posodobljeno 10. november 2015 12.12 | Piše: K. K.

V vladi naj bi jih zanimali trije resorji: uprava, pravosodje in finančno ministrstvo.

Most neodvisnih list se imenuje stranka, ki jo vodi Božo Petrov in bo letos na Hrvaškem ključna za sestavo vlade.

ZAGREB – Po nedeljskih volitvah, katerih relativna zmagovalka je z osvojenimi 59 sedeži po neuradnih rezultatih Domoljubna koalicija doslej opozicijske stranke HDZ s predsednikom Tomislavom Karamarkom, Koalicija raste dosedanjega premierja Zorana Milanovića pa ima tri sedeže manj, bo o tem, kdo bo sestavil vlado, kot kaže doslej, odločala nova stranka Most neodvisnih list, ki ji predseduje župan Metkovića Božo Petrov in je osvojila 19 sedežev v parlamentu. Ta je v petek pred volitvami v medije primahal z notarsko overjenim dokumentom, da ne bo stopil v koalicijo ne s HDZ ne s SDP, nato pa v nedeljo dejal, da so nove volitve cenejše od slabe vlade. Očitno se stališča vendarle mehčajo, saj Jutarnji list poroča o zahtevah Mostu za vstop v koalicijo, ki se nanašajo predvsem na sestavo državne uprave in lokalne samouprave ter spremembo davčnih pravil.

Tako bo moral tisti, ki bo želel vladati Hrvaški, število regionalnih enot presekati na polovico oziroma ukinjati in združevati občine. Seveda bo moral ob tem zmanjševati število lokalnih veljakov, nehati zaposlovati po politični liniji, v javnih podjetjih pa kadrovati prek javnih razpisov, sčasoma vse kredite pretvoriti v kune, davčno razbremeniti gospodarstvo, drugi pokojninski steber preoblikovati v prostovoljnega, prodati nefunkcionalno državno lastnino, več kot dva milijona evrov vložiti v namakanje, povišati del dohodka, ki se ne obdavči, vire, kot so gozdovi, vode in energetika, pa bi lahko prodali le, če bi se s tem strinjali državljani na referendumu.

Jutarnji poroča, da se bodo pogovori začeli jutri, Most pa naj bi se osredotočal na reforme državne in lokalne (samo)uprave in reforme davčnega sistema. V vladi naj bi jih zanimali trije resorji: uprava, pravosodje in finančno ministrstvo.

 

Deli s prijatelji