POTRES NA BALKANU

Oglejte si posnetek potresa s kamere z dubrovniškega Straduna (VIDEO)

Prejeli so veliko klicev zaskrbljenih prebivalcev.
Fotografija: Posnetek s Straduna med potresom. FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook
Odpri galerijo
Posnetek s Straduna med potresom. FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook

Zjutraj smo pisali, da je območje na meji med Črno goro in BiH zgodaj stresel potres z močjo 5,4. Središče je bilo v vasi Čarađe v občini Nikšić na zahodu Črne gore, doslej pa ni bilo poročil o večji škodi ali ranjenih, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina. Tresenje tal so občutili tudi v hrvaški Dalmaciji, Srbiji in celo na jugu Italije.

Glede na prve informacije je bilo središče potresa 28 kilometrov od mesta Nikšič na zahodu Črne gore in 25 kilometrov od mesta Bileće na jugu BiH, na globini slabih deset kilometrov.

Med drugim so ga čutili celo v 200 kilometrov oddaljenem Sarajevu in Dalmaciji, zlasti na širšem območju Dubrovnika.

Po prvem potresu malo po 4. uri zjutraj je sledil še nekoliko šibkejši z močjo 3,4, ki je imel epicenter nedaleč od prvega, na črnogorski strani meje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poglejte, kako so potres v Dubrovniku posnele tamkajšnje varnostne kamere:

Potres ni povzročil večje gmotne škode

Današnji potres po njenih ocenah ni povzročil večje škode, o manjši gmotni škodi pa medtem poročajo z območja žarišča. Predsednik ene od tamkajšnjih krajevnih skupnosti Dragoljub Manojlović je za podgoriške Vijesti povedal, da se je porušil hlev, popokale so stene nekaterih hiš, veliko pa je poškodovanih streh. Na cesto med vasjo Krstac in mestom Nikšić se je vsulo tudi več zemeljskih plazov.

Seizmolog Srđan Ceković iz zavoda za hidrometeorologijo in seizmologijo je za portal črnogorske javne radiotelevizije RTCG pred tem dejal, da bi potres lahko povzročil gmotno škodo in da je dobro, da se je zgodil na nenaseljenem območju. Dodal je tudi, da so na zavod prejeli veliko klicev vznemirjenih prebivalcev. Žarišče potresa je bilo po njegovih besedah sicer na globini 14 kilometrov.

Črno goro je aprila leta 1979 prizadel katastrofalen potres z močjo 7, v katerem je umrlo 136 ljudi, od tega 101 v Črni gori in 35 v Albaniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije