Finska pivovarna Stallhagen je s pomočjo steklenic belgijskega piva, ki so jih pred leti našli na dnu Baltskega morja, zvarila napitek, kakršnega so pili pivopivci pred 170 leti. Recept za staro pšenično pivo so pridobili s pomočjo finskih in belgijskih znanstvenikov, ki so analizirali vsebino steklenic, najdenih leta 2010 v bližini finskega otočja Åland.
Potapljači so v razbitinah dvojambornice, ki je bila po vsem sodeč na poti iz danskega Københavna v tedanjo rusko prestolnico Sankt Peterburg, našli okoli 150 steklenic šampanjca – ki je bil potrjen kot najstarejše še pitno peneče se vino na svetu – in pet steklenic piva. »V nasprotju s šampanjcem pivo ni pitno,« so tedaj sporočili znanstveniki z belgijske univerze Leuven.
Sodobna kemija
in stari recept
A s pomočjo sodobne kemije in malce iznajdljivosti so odkrili recept stare pijače in zdaj so jo lahko tudi poskusili. »Ugotovili smo, kakšnega okusa je bilo luksuzno pivo iz prve polovice 19. stoletja,« je dejal Jan Wennström, direktor pivovarne Stallhagen. A pot do njega ni bila ravno enostavna. Za ladjo so domnevali, da se je potopila v 40. letih 19. stoletja, a nihče ni poznal njenega imena, s čimer se ni dalo ugotoviti pravega izvora piva.
Toda tehniki s finskega raziskovalnega centra VTT v Espooju pri Helsinkih so dognali, da je bilo najverjetneje zvarjeno v Belgiji. Na pomoč so jim priskočili strokovnjaki z belgijske univerze Leuven, analizirali pivo in dobili seznam sestavin. »Največji izziv je bil odločiti se, katero vrsto mikroorganizmov izbrati, da bi lahko zvarili to sorto,« je dejal mikrobiolog Guido Aerts. Na začetku 19. stoletja namreč še niso popolnoma razumeli vloge kvasovk pri varjenju hmeljevega napitka. Številni pivovarji pravijo, da je bil nekdaj kvas najpomembnejša sestavina, ki je določala okus. Hmelj v tistih časih še ni bil tako pomemben kot pri sodobnem pivu. A obstaja v tisočerih različicah, zato je bilo težko ugotoviti, katero so uporabljali belgijski pivovarji pred 170 leti, še posebno ker je bilo pivo kontaminirano tudi z morsko vodo. Domnevali pa so, da gre za dražje, saj je bilo polnjeno v steklenicah in ne sodih.
Pivo je zdaj na prodaj v vsej svoji nekdanji veličini. Je precej slajše od sodobnega, vsebuje pa 4,5 odstotka alkohola. Finska pivovarna je zvarila 120.000 steklenic piva in ga poimenovala Stallhagen 1843, izdali pa so tudi serijo v ročno izdelanih steklenicah.