SLAVJE

Poglavar Rimskokatoliške cerkve Benedikt XVI. dopolnil 85 let

Objavljeno 16. april 2012 18.27 | Posodobljeno 16. april 2012 18.27 | Piše: S. J., STA

Zdaj je najstarejši papež po Leonu XIII., ki je umrl leta 1903 v starosti 93 let.

Navdušeni papež v pogovoru z astronavti

VATIKAN – Papež Benedikt XVI., ki danes praznuje 85. rojstni dan, je svojim najtesnejšim sodelavcem dejal, da si ne želi velikih slovesnosti, temveč bi imel raje »družinsko praznovanje«. Tako je osebni praznik preživel z bratom, s škofom Georgom Ratzingerjem, in z obiskovalci iz njegove rodne nemške zvezne dežele Bavarske. 

Utrujen ravno toliko kot vsak moški njegove starosti

Sveti oče je svoj praznik začel z mašo v Pavlinski kapeli v vatikanski Apostolski palači, ki se je je udeležil tudi njegov brat, 88-letni Georg Ratzinger. Ta je papežev najtesnejši še živeči sorodnik. Kljub starosti in vse bolj očitni šibkosti je Benedikt XVI. do zdaj zavračal vsa ugibanja o morebitnem odstopu. Vernike je v nedeljo pozval k molitvi in moči, da bo lahko izpolnil misijo, ki mu jo je zaupal Bog. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija je Benedikt XVI. utrujen toliko kot vsak moški njegove starosti.

Čestitala mu je tudi Elizabeta II.

Papež je sicer ob rojstnem dnevu prejel številne čestitke z vsega sveta. Med drugim so mu lepe želje izrekli nemška kanclerka Angela Merkel, britanska kraljica Elizabeta II. in italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Že sedem let od izvolitve

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je prejel tudi prav posebno darilo, in sicer zbirko 20 esejev znanih Nemcev. Med njimi je tudi prispevek legendarnega nogometaša Franza Beckenbauerja, ki se spominja srečanja s papežem v mesecih, preden je Nemčija leta 2006 gostila svetovno nogometno prvenstvo.

V prihodnjih dneh bo Benedikt XVI. obeležil še dva dogodka. V četrtek bo namreč minilo sedem let od njegove izvolitve, 24. aprila pa bo obletnica začetka njegovega pontifikata.

Deli s prijatelji