ZADNJI

Poginil je želvak George

Objavljeno 25. junij 2012 11.40 | Posodobljeno 25. junij 2012 11.41 | Piše: P. J., STA

Umrl je v svojih najboljših letih, z njegovo smrtjo je njegova podvrsta izumrla.

Želvak George

QUITO – Na Galapagosu so v nedeljo našli poginulega velikega želvaka Georgea, ki je bil zadnji svoje podvrste in neslavni simbol izginjanja vrst na Zemlji, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Starost želvaka sicer ni bila natančno znana, znanstveniki pa menijo, da je štel okoli sto let, kar sicer ni ravno dolga doba za veliko želvo.

Vsi poskusi zaman

George naj bi bil zadnji predstavnik podvrste velikih želv z otoka Pinta. Bil je glasnik velike raznolikosti vrst na otočju pred obalo Ekvadorja, ki je z edinstvenim ekosistemom navdalo Charlesa Darwina z idejami o evoluciji življenja. Georgea so »odkrili« leta 1972 in mu nato predstavili več družic iz drugih podvrst, ki so sorodne podvrsti z otoka Pinta. Toda vsi poskusi, da bi ohranili to podvrsto, so se izjalovili.

Želvak je živel v centru za vzgajanje želv na otoku Santa Cruz v galapaškem otočju. V nedeljo ga je poginulega v njegovi ogradi našel oskrbnik. V centru bodo zdaj preučili, kaj je bil vzrok pogina. George je namreč umrl »v najboljših letih«, čeprav jih je štel že okoli 100. Velike želve običajno doživijo okoli dvesto let, zato so znanstveniki Georgeu pripisovali še vsaj nekaj desetletij, še navaja AP.

Deli s prijatelji