NA HRVAŠKEM

Podpredsednik odstopil in napovedal padec vlade

Objavljeno 15. junij 2016 19.57 | Posodobljeno 15. junij 2016 19.57 | Piše: STA, Mo. S.

Tomislav Karamarko je k odstopu pozval tudi premierja Tihomirja Oreškovića.

Tomislav Karamarko.

ZAGREB – Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes sporočil, da odstopa s položaja v vladi, kot so v torek že napovedali v HDZ. Karamarko je na novinarski konferenci na sedežu HDZ znova k odstopu pozval premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

Pojasnil je, da je njegov odstop posledica odnosov v vladi ter da se je zanj odločil prejšnji teden, v torek pa je o tem obvestil predsedstvo HDZ. Poudaril je, da odstop ni povezan z današnjo ugotovitvijo komisije, da je bil v navzkrižju interesov. Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov je namreč odločila, da je bil Karamarko v konfliktu interesov, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol. Karamarko je ponovil, da ni bil v navzkrižju interesov, ter napovedal, da bo zadoščenje poiskal na sodišču.

Padec vlade?

Z današnjim odstopom se je izognil tudi saborskemu glasovanju o nezaupnici zaradi politične odgovornosti v primeru poslovnih povezav podjetja njegove žene s svetovalcem Mola in z dolgoletnim prijateljem Josipom Petrovićem. Potrdil je, da bodo v četrtek odločal o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bo pomenilo tudi padec vlade.

Predsednik HDZ je danes tudi izrazil prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo podprla mandatarja za prihodnjo hrvaško vlado in finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija zahteva čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

Deli s prijatelji