OBISK IZ AMERIKE

Podpredsednik o ponižujočih grožnjah in zastrašujočih problemih

Objavljeno 22. april 2014 14.58 | Posodobljeno 22. april 2014 14.58 | Piše: STA, K. K.

Biden se je danes v ukrajinski prestolnici za zaprtimi vrati sestal z začasnim ukrajinskim predsednikom Oleksandrom Turčinovom, nato pa z začasnim premierjem Arsenijem Jacenjukom.

Obisk ameriškega podpredsednika sledi novim grožnjam ZDA Rusiji z dodatnimi sankcijami, če Moskva ne bo sprejela ukrepov za uresničitev mednarodnega dogovora iz Ženeve.

KIJEV – Ameriški podpredsednik Joe Biden je Ukrajini ob svojem obisku v Kijevu danes obljubil politično in gospodarsko podporo. Obenem je v ukrajinskem parlamentu pozval k ostrejšemu boju proti korupciji. Pri tem je še poudaril, da bodo predsedniške volitve 25. maja najpomembnejše glasovanje v zgodovini Ukrajine. Biden se je danes v ukrajinski prestolnici za zaprtimi vrati sestal z začasnim ukrajinskim predsednikom Oleksandrom Turčinovom, nato pa z začasnim premierjem Arsenijem Jacenjukom.

Stojijo ob strani

V nagovoru poslancem pa je tako prozahodne kot tudi proruske sile pozval k nacionalni enotnosti in sodelovanju pri pripravi nove ustave, ki bi izpolnila pričakovanja vseh Ukrajincev. Biden je v kijevskim oblastem še zatrdil, da ZDA Ukrajini zaradi »ponižujočih groženj in zastrašujočih problemov stoji ob strani«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obisk ameriškega podpredsednika sledi novim grožnjam ZDA Rusiji z dodatnimi sankcijami, če Moskva ne bo sprejela ukrepov za uresničitev mednarodnega dogovora iz Ženeve. Ta med drugim predvideva razorožitev nezakonitih paravojaških skupin in odpravo zasedb javnih poslopij. Rusija pri tem zahteva, naj orožje odložijo tudi ukrajinske provladne in nacionalistične skupine. Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes Kijev pozvala k izvajanju ženevskega dogovora.

Deli s prijatelji