ODLOČITEV

Podaljšanja grškega programa ne bo

Objavljeno 27. junij 2015 19.52 | Posodobljeno 27. junij 2015 20.45 | Piše: STA, Mo. S.

Evroskupina je zavrnila prošnjo za enomesečno podaljšanje zdajšnjega programa pomoči Grčiji.

BRUSELJ – Podaljšanja programa pomoči za Grčijo ne bo, tako da se ta žal izteče konec meseca, evroskupina pa bo zdaj brez Grčije razpravljala o posledicah in pripravila vse potrebno za zagotovitev stabilnosti območja evra, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Po nepričakovani napovedi referenduma o ponudbi upnikov je grški finančni minister Janis Varufakis danes zaprosil za enomesečno podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar je evroskupina zavrnila.

»Pred napovedjo referenduma proces za nas ni bil končan, končala ga je grška vlada,« je še poudaril šef evroskupine ter dodal, da težko reče, kaj bi pomenil »da« ali »ne« na referendumu. Varufakis je po njegovih besedah zagotovil, da bi referendumski »da« pomenil takojšnje izvajanje dogovorjenega svežnja, vendar je problem veliko vprašanje verodostojnosti in zaupanja.

Varufakis: To je zgodovinski trenutek

Grški finančni minister Varufakis je po odločitvi evroskupine, da ne podaljša programa pomoči za Grčijo, dejal, da je to »zgodovinski trenutek«. Kolegom v območju evra je očital, da lahko zavrnitev podaljšanja programa pomeni trajno škodo za celotno območje evra. Grška vlada je bila po Varufakisovih besedah absolutno odločena poiskati rešitev.

Mramor pričakuje zvišanje obrestnih mer

Ključno je, da obstajajo instrumenti za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra in širše v EU, je ob tem poudaril finančni minister Dušan Mramor. Odločitev, da se program pomoči za Grčijo ne podaljša, pomeni obdobje negotovosti in verjetno tudi zvišanje obrestnih mer za naše kredite oziroma obveznice, ki jih imamo v tujini, je ocenil minister Mramor. »Vendar računam, da bomo s protiukrepi to negotovost zmanjšali in da se bodo obrestne mere kmalu vrnile na normalno raven,« je poudaril.

Evroskupina sedaj brez Grčije razpravlja o načrtu B. »Ta načrt je zelo širok, gre za celo vrsto ukrepov različnih institucij. Ključno pri tem načrtu pa je, da obstaja vrsta instrumentov, s katerimi se bo zagotavljala finančna stabilnost tako v območju evra kot širše v EU,« je dejal Mramor. Vprašanje, ali se je še mogoče izogniti izstopu Grčije iz območja evra, je po Mramorjevih besedah težko. »Načeloma bi lahko rekli, da so še vedno možnosti in da so vrata odprta, seveda pa so te možnosti omejene.«

Deli s prijatelji