ŠALA

Pod pretvezo, da je vodja obveščevalcev, je prišel do premierja

Objavljeno 26. januar 2015 23.15 | Posodobljeno 26. januar 2015 23.15 | Piše: STA, P. Pa.

Poklical je v Cameronov urad, od tam pa so ga prevezali na premierjev uradni mobilnik.

Fotografija je simbolična.

LONDON – »Šaljivec« je s pretvezo, da je vodja britanskih obveščevalcev, s telefonskim klicem prišel celo do britanskega premierja Davida Camerona. To je zdaj sprožilo nujno preverjanje varnostnih protokolov, kako se je to sploh lahko zgodilo.

Cameron hitro končal klic

Klicatelj v urad britanskega premierja se je v nedeljo predstavil kot direktor britanske agencije za elektronski nadzor GCHQ Robert Hannigan, nakar so ga prevezali na Cameronov uradni mobilnik, je v nedeljo zvečer pojasnila tiskovna predstavnica britanskega premierja.

Cameron je klic nato sicer hitro končal, potem ko je ugotovil, da gre za potegavščino, je še povedala in zagotovila, da pri tem ni bila razkrita nobena občutljiva informacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preučili bodo varnostne ukrepe

Pred tem je bil žrtev potegavščine tudi direktor GCHQ Hannigan, saj so njegovo številko razkrili nekemu klicatelju.

»Po dveh lažnih klicih v vladne urade smo vsa ministrstva obvestili, naj bodo pozorni na tovrstne klice,« je še povedala tiskovna predstavnica Downing Streeta in dodala, da incident jemljejo resno in da bodo proučili varnostne ukrepe, da do česa podobnega ne bi več prihajalo.

Ni sicer jasno, ali gre za enega ali dva klicatelja, je pa nekdo za tabloid Sun že »prevzel odgovornost« za te klice in opisal, da je bil med klici pijan in pod vplivom mamil. Kljub temu pa je bilo vse skupaj zelo preprosto, je še pojasnil in dodal, da bi to storil še kdaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Deli s prijatelji