OBILNO DEŽEVJE

Pod plazovi umirali otroci

Objavljeno 21. avgust 2014 19.05 | Posodobljeno 21. avgust 2014 19.06 | Piše: E. B.

Ujma na Japonskem vzela najmanj 27 življenj, številne pogrešajo.

Najmanj 27 ljudi, med njimi sedem otrok, so pokončali uničujoči plazovi. Foto: reuters

HIROŠIMA – Obilno deževje je sprožilo mogočne plazove, ki so pod seboj pokopali več deset ljudi: po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 27 ljudi, med njimi sedem otrok, deset pa jih še pogrešajo.

Japonski premier Šinzo Abe, ki je zaradi naravne katastrofe prekinil poletne počitnice na golfskih zelenicah, je v Hirošimi sprožil obsežno iskalno akcijo: sprva je na prizadeta območja napotil le trideset reševalcev, po številnih poročilih o smrtnih žrtvah, med katerimi je bil tudi en gasilec, in grozljivih razmerah pa je ekipo okrepil na petsto pogumnih. Javnost v medijih že kritizira počasen odziv vlade, od vodje države pa še pričakuje, da bo pošteno obračunal z lokalnimi oblastmi: te so se namreč na obupane klice na pomoč odzvale šele uro in pol pozneje, potem ko so mnogi že nesrečno obtičali v blatu, tisti, ki so jim bile razmere in usoda naklonjene, pa so pravočasno zapustili svoje domove in se odpeljali na varno. Mnogi so na smrt prestrašeni čakali zaprti v nepoškodovanih hišah in stanovanjskih blokih ter še dolgo nemočno opazovali ceste, ki so se v nekaj urah prelevile v deroče reke, in paniko, ki je zajemala njihovo okolico. Oblasti so stanovalce glasno pozvale, naj čim prej zapustijo domove, tiste, ki zaradi poplav sami niso zmogli na prosto, pa so na varno prepeljali reševalci s helikopterji.

Po podatkih meteoroloških služb je na zahodu Japonske v enem dnevu padlo za mesečno povprečje padavin, ki po napovedih še ne bodo jenjale, povrhu pa je zemlja na območju Hirošime izjemno rahla, ko se napoji z vodo, se nevarno trga od podlage, povedo poznavalci. Ti so še okrcali gradbeniške in mestne lobije, ki da so v zadnjih letih nove soseske postavili na nestanovitnih tleh, povrhu pa da niso ustrezno poskrbeli za varnost območja po uničujočem plazu 1999., ki je vzel 31 življenj.

Deli s prijatelji