NOVE GROŽNJE

Pod krinko: džihadisti naj bi na evropskih plažah prodajali sladoled in majice

Objavljeno 19. april 2016 15.45 | Posodobljeno 19. april 2016 15.45 | Piše: Mo. S.

Po poročanju Bilda so najbolj na udaru letovišča v južni Franciji, slovita španska Costa del Sol in pa obale Italije.

NICA, GENOVA, MALAGA Pripadniki skrajne Islamske države naj bi načrtovali nove napade na vrhuncu turistične sezone ob obalah južne Francije in Italije. Kot poroča nemški Bild, naj bi Islamska država poslala džihadiste, ki se bodo pretvarjali, da so prodajalci osvežilnih napitkov in sladoleda, nato pa naj bi s pomočjo razstreliva okoli pasu izvedli napade. Razstrelivo naj bi nameščali tudi pod ležalnike, v pesek plaž španskih, francoskih in italijanskih turističnih središč.

Eksplozivni sladoled

Vse to naj bi nemška obveščevalna služba BND izvedela od italijanskih kolegov, ti pa naj bi v zvezi s tem informacije dobili od virov iz Afrike. Islamisti naj bi imeli že izdelane konkretne načrte za izvedbo napadov, in sicer naj bi se njihovi pripadniki predstavljali kot begunci oziroma migranti, ki bodo turistom prodajali pijačo, prigrizke in kratke majice. Pri napadih naj bi uporabljali avtomatsko orožje, bombe in druge eksplozivne naprave ter seveda samomorilske napadalce.

Francija, Španija, Italija

Po poročanju Bilda so najbolj na udaru letovišča v južni Franciji, slovita španska Costa del Sol in pa obale Italije. »Lahko bi šlo za povsem nove dimenzije terorizma. Počitniških plaž ne moremo varovati,« pravijo v Nemčiji, kjer so se spomnili tudi lanskega napada v Tuniziji, kjer je umrlo 38 ljudi.

Grožnja naj bi menda prihajala iz teroristične skupine Boko Haram (Nigerija), ki se je poistovetila z Islamsko državo in z njo sodeluje na najvišjih ravneh. Afričani, ki potujejo v Evropo in so izrazili zvestobo skrajni skupini, naj bi bili pripravljeni dobesedno na vse. »Ti ljudje redno potujejo v Italijo in druge države – z vsemi potrebnimi dokumenti. Niso ilegalci, saj so uradno poslovneži in trgovci. In to jih naredi še nevarnejše,« je povedal Seck Pouye, policist iz senegalskega mesta Saly.

Deli s prijatelji