BILI STA NERAZDRUŽLJIVI

Pod isto streho živeli 103 leta

Objavljeno 31. maj 2015 21.50 | Posodobljeno 31. maj 2015 21.51 | Piše: E. B.

Najstarejši enojajčni dvojčici na svetu umrli v razmiku slabega meseca.

ABERTRIDWR – Leta 1911 sta skupaj prijokali na svet, 103 leta pozneje sta ga zapustili – v razmiku slabega meseca dni. Najstarejši enojajčni dvojčici na planetu sta druga ob drugi preživeli vse življenje, smrt prve pa je drugi zlomila srce, povedo njuni svojci.

Rodili sta se leto dni pred Titanikovim potopom

Glenys Thomas je umrla aprila, Florence Davies pa si vsakdanjika brez ljube sestre, čeprav so jo v življenju razveseljevali še otroci, vnuki in pravnuki, ni mogla predstavljati. Da sta dvojčici nenehno tičali druga ob drugi, potrjuje zajeten album s fotografijami, ki so po večini nastale v domačem Abertridwru v južnem Walesu, kjer sta se dvojčici rodili in tudi umrli. Glenys in Florence sta se rodili leto dni pred Titanikovim potopom, preživeli sta obe svetovni vojni, številna politična gibanja in družbene spremembe, izjemen napredek tehnologije in transporta. Toda za sestri, ki sta se kratko preživljali kot snažilki, se je čas kakor da ustavil: vsaka s svojo družino sta si ustvarili dom v domači hiši in to preuredili v dva enaka dela, v katera je bilo mogoče prehajati tudi skozi vrata, ki so povezovala kuhinji. Njuno življenje je bilo kljub pogostemu vznemirjenju po svetu dokaj mirno, sestri se nikoli nista razburjali za prazen nič, vseskozi sta ohranjali mirne živce in pogosto uživali v naravi; v tujino nista potovali, ker ju ta preprosto ni zanimala, prosti čas sta raje preživljali druga z drugo, med prijetnim klepetom.

Nikoli pozabili druga na drugo

Sestri, obe vdovi, sta se seveda predano in skrbno posvečali tudi preostali številni družini, Glenys hčerki edinki, trem vnukom, devetim pravnukom in pravnučku, Florence pa trem otrokom, devetim vnukom in dvanajstim pravnukom. Zadnje leto življenja sta preživeli v domu za starejše občane, kjer sta začeli kazati znake demence, a nikoli nista pozabili druga na drugo, še povedo svojci, ki so Florence, seveda, pokopali ob njeni ljubi Glenys. 

Deli s prijatelji