NAKUP

Poceni zaklad na ebayu

Objavljeno 02. junij 2016 11.44 | Posodobljeno 02. junij 2016 11.44 | Piše: U. S.
Ključne besede: lorenz šifre

Na nacistični šifrirni napravi se je nabiral prah.

LONDON – Naprava, s katero so si Hitler in njegovi generali med drugo svetovno vojno izmenjavali skrivna sporočila, je leta propadala v neki lopi v Essexu, potem pa so jo lastniki prodajali na ebayu. Prodamo napravo za telegrame za 9,50 funta, so zapisali prodajalci, v britanskem računalniškem muzeju iz Bletchleyja pa so tipkovnico takoj povezali z napravo lorenz. Zdaj bi radi našli še motor, njen pomembni del.

»Kolega je brskal po ebayu in zagledal fotografijo, pod katero so zapisali, da gre za napravo za brzojavke,« je dejal prostovoljec iz muzeja John Whetter. Odpravil se je v Southend, tipkovnica je bila še v originalni škatli na tleh lope, čeznjo pa je bila naložena krama. »Rekli smo, hvala lepa, koliko stane? Gospa je odgovorila 9,50, mi pa smo rekli, izvolite deset in obdržite razliko!«

V izjemno redek teleprinter, ki spominja na pisalni stroj, so vpisovali sporočila v nemščini, ta pa je zakodirala povezana šifrirna naprava. Andy Clark, predsednik uprave muzeja, pravi, da je bil lorenz na varnih lokacijah, saj je bil precej večji od slavne prenosljive enigme. »Vsi vedo za enigmo, lorenz pa so uporabljali za strateško komuniciranje. Precej bolj zapleten je kot enigma, take naprave so uporabljali tudi po vojni,« pravi Clark. Muzeju je eno takih naprav posodil norveški vojaški muzej, imajo tudi posnetek, kako naj bi bil slišati prenos tajnih sporočil. Prostovoljci upajo, da jim bo uspelo poustvariti celoten proces. Vtipkali bodo sporočilo v nemščini, naprava pa ga bo zakodirala.

No, ko so jo prinesli v muzej, so ugotovili, da sta na njej še vedno dobro vidni svastika in inventarna številka nemške vojske, ki ustreza napravi na Norveškem. Skupaj s to je teleprinter skoraj popoln. Toda ključni del, tisti, ki je poganjal napravo lorenz, še vedno manjka in zdaj bi prostovoljci radi našli tudi tega. Whetter in njegovi kolegi javnost prosijo, naj pobrskajo po lopah in pogledajo po podstrešjih, ali se nemara skriva tam.

Prav dekodiranje sporočil, poslanih z lorenzom, naj bi pomembno skrajšalo vojno in rešilo številna življenja: »To je bila varnost na najvišji možni ravni, ki jo je vzpostavil nemški vrh,« pravi Whetter. 

Deli s prijatelji