REDKA VRSTA

Po več kot 140 letih opazili črnega medveda

Objavljeno 11. julij 2015 23.45 | Posodobljeno 11. julij 2015 23.45 | Piše: S. I
Ključne besede: črni medved

Kosmatinec je v državo prilomastil iz sosednjega Michigana. Ker v Indiani ni populacije črnih medvedov, se bo verjetno kmalu vrnil na sever.

Prvi črni medved po letu 1871. Foto: Reuters

V ameriški zvezni državi Indiana so opazili črnega medveda, predstavnika vrste, ki je v tem delu ZDA niso videli že 144 let. Rangerji so na severozahodu naleteli na odtise in iztrebke mladega samca, ki je v zadnjem tednu, kakor kažejo sledi, prilomastil iz sosednjega Michigana, kjer živi okoli 15.000 črnih medvedov. Kot pravi Mitch Marcus z urada za naravne vire (DNR) v Indiani, je »zelo nenavadno in hkrati razburljivo, da se je z brega jezera Michigan odpravil tako daleč proti jugu«.

Po uradnih podatkih črnih medvedov v Indiani ni že od leta 1871. Pred tem so veljali za domačo vrsto, zdaj pa so označeni za eksotične sesalce, ki so pod zaščito državnih oblasti. Mladi medvedi se spomladi odpravijo iskat nov življenjski prostor, a ker v Indiani ni drugih črnih medvedov, še posebno samic, s katerimi bi se omenjeni samec lahko paril, se pri DNR zavedajo, da se bo ta prej ali slej vrnil na sever.

Ker v Indiani že toliko časa ni bilo teh velikih zveri, je DNR izdal napotke, kako se izogniti morebitnemu srečanju s črnim medvedom, ki velja za plašno žival in se človeku raje izogne. Prebivalcem na severu države, kjer se potika zverina, svetujejo, naj ne hranijo medvedov, ne puščajo hrane na prostem, biološke odpadke naj spravljajo v zaprt prostor, ne mečejo mesa ali sladkarij na kompost in naj odstranijo tudi ptičje krmilnice. Če po naključju srečajo medveda, naj nikar ne bežijo, poudarja DNR, ampak naj povzročajo čim več hrupa, krilijo z rokami in se počasi umaknejo. 

Deli s prijatelji