RESOLUCIJA

Po tragediji v Sredozemlju EU s kvotami za prosilce za azil

Objavljeno 03. maj 2015 15.23 | Posodobljeno 03. maj 2015 15.23 | Piše: STA, P. Pa.

Eden najhujših brodolomov prebežnikov je terjal okoli 800 življenj, o tem so govorili tudi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

STRASBOURG – V tem tednu so na plenarni seji v Strasbourgu evropski poslanci sprejeli resolucijo o begunski krizi v Sredozemlju, v kateri pozivajo k več solidarnosti in k določitvi zavezujočih kvot za razporeditev prosilcev za azil med vse članice EU. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal predlog za sistem kvot, ki bo zagotovil resnično solidarnost.

V boj za življenja

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v razpravi o begunski krizi v Sredozemlju na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta uvodoma povzel politične zaveze vrha, ki ga je sklical minuli četrtek, štiri dni po doslej najhujšem brodolomu prebežnikov, ki je terjal okoli 800 življenj. Poziv k zavezujočim kvotam za razporeditev prosilcev za azil med vse članice je tudi eno ključnih sporočil v resoluciji, ki so jo evropski poslanci sprejeli po razpravi.

Poleg tega poslanci v resoluciji članice EU pozivajo, naj okrepijo dosedanje sodelovanje in storijo vse, kar je mogoče, da bi preprečile nadaljnjo izgubo življenj na morju, zlasti z zagotovijo sredstev za učinkovito iskanje in reševanje na morju.

Ostro proti tihotapcem

Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) je ob podpori svoje skupine predlagala dopolnilo s pozivom k vzpostavitvi posebnega sklada za iskanje in reševanje, ki po živahnih pogajanjih med političnimi skupinami na koncu ni bilo izglasovano. Ob tem je poudarila, da gre za vprašanje politične volje, saj ima EU rezerviranih 791 milijonov evrov za uvedbo 'pametnih meja'. Meni, da se ta sredstva v celoti ne bodo potrebovala, zato je predlagala, da se namenijo v sklad za reševanje, saj bi tako omogočili vsaj triletno delovanje operacij, ki so podobne Mare Nostrum. Evropski poslanci članice EU in tretje države pozivajo tudi k določitvi najstrožjih kazni proti trgovcem in tihotapcem z ljudmi ter k zaščiti posameznikov, ki pomagajo prosilcem azila in plovilom v nevarnosti.

Poudarjajo tudi, da je treba za zajezitev toka beguncev in migrantov odpraviti temeljne vzroke nasilja in nerazvitosti v državah izvora, ter pozivajo k odločnejšim prizadevanjem za reševanje konfliktov v Libiji in Siriji.

Odpraviti je treba prave vzroke

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) pa je ob tem poudarila, da je ob zadnjih dogodkih na Sredozemskem morju postalo dovolj jasno, da odziv EU doslej ni bil zadosten ne učinkovit. »Problem nezakonitega priseljevanja ni od včeraj, postaja pa čedalje bolj pereč. V letošnjem letu EU pričakuje milijon nezakonitih priseljencev. To seveda pomeni velik pritisk posebej za tiste države, ki so temu najbolj izpostavljene,« pravi. »Potrebujemo skupno evropsko politiko zakonitega priseljevanja, sistem pravične in solidarne razdelitve beguncev ter več finančnih spodbud, namenjenih reševalnim akcijam, pri čemer skupna evropska politika priseljevanja ne sme voditi v nedostopno Evropo. Potreben je dober in učinkovit nadzor na zunanjih mejah.«

Dodala je še, da z vsemi ukrepi, ki jih sprejemajo poslanci na evropski ravni, zgolj rešujejo nastale razmere in gasijo požar, pravega vzroka za množično zapuščanje domov in iskanje priložnosti drugje pa ne odpravljajo.

Ostre kritike

V razpravi v Strasbourgu je bilo slišati precej zelo ostrih kritik. Evropska poslanka iz vrst Zelenih Ska Keller se je na primer vprašala, ali je to EU, ki je dobila Nobelovo nagrado za mir. Izid vrha EU je po njenih besedah sramota in izguba časa, saj ni bilo nobenega izkupička.

Tudi po mnenju predstavnice evropskih liberalcev Sophie in 't Veld je izid vrha popolnoma neustrezen. Ob vsej razsežnosti tragedije v Sredozemlju je po njenih besedah najbolj tragično to, da bi se ji lahko izognili. Ob tem je evropska poslanka ostro okrcala nekatere evropske politike, med njimi evroskeptika Nigela Faragea in madžarskega premierja Viktorja Orbana, da tragedijo izkoriščajo za populistično nabiranje glasov volivcev.

Farage, sopredsednik evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), pa je v Strasbourgu pozval, naj Evropa sledi zgledu Avstralije, ki z vojaškimi ladjami prestreže plovila z migranti in jih pošlje nazaj, še preden dosežejo celino.

 

Deli s prijatelji