POTRES

Po potresu na delu reševalci in plenilci

Objavljeno 18. april 2016 23.22 | Posodobljeno 18. april 2016 23.22 | Piše: S. F.

Ekvador je streslo z magnitudo 7,8, mrtvih je najmanj 77 ljudi.

V Manti se je hotel dobesedno sesedel. Foto: Reuters

QUITO – Najmočnejši potres, ki je v zadnjih desetletjih prizadel Ekvador in z zemljo ravnal stavbe ter upogibal avtoceste v tej južnoameriški državi ob obali Tihega oceana, je imel magnitudo 7,8 in je povzročil ogromno škodo.

»Poskušamo narediti čim več, toda v resnici smo nemočni,« je dejal Gabriel Alcivar, župan mesta Pedernales, ki leži blizu epicentra. Državo je prosil za pomoč, predvsem za gradbene stroje za odstranjevanje ruševin in ekipe reševalcev, ki bi pomagale ljudem, ujetim v številnih porušenih zgradbah. Po mestu, kjer je okoli 40.000 prebivalcev, so se že pojavile skupine plenilcev, toda oblasti najprej zagotavljajo pomoč poškodovanim in iščejo preživele v porušenih stavbah. »Pri nas ni porušena samo ena stavba, porušeno je vse mesto,« je katastrofo predstavil Alcivar.

Potres, ki je prizadel južnoameriško državo, ki ima več kot 15 milijonov prebivalcev, je najmočnejši po letu 1979. V mestu Manta so morali zapreti letališče, ker se je porušil letališki stolp, družabna omrežja pa so preplavile fotografije katastrofe in ljudi v glavnem mestu Quito, ki so v strahu pred novimi potresnimi sunki noč preživeli na ulicah. Da je bil strah upravičen, pove podatek, da je močnemu potresu sledilo še 36 popotresnih sunkov, med katerimi je bil eden celo šeste stopnje po Richterjevi lestvici.

Zaradi katastrofe, ki je prizadela državo, so oblasti v šestih od 24 pokrajin razglasile izredne razmere in vpoklicale okoli 10.000 pripadnikov narodne garde. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je skrajšal obisk v Italiji in se takoj vrnil v domovino. Pozval je k miru in redu ter izrazil sožalje svojcem žrtev.

Katastrofalni potres, ki je prizadel Ekvador, pa ni edini v teh dneh: na drugi strani Pacifika, na Japonskem, je potres prizadel jug države. V četrtek so v prefekturi Kumamota izmerili potres z magnitudo 6,5, ki mu je samo 28 ur pozneje sledil še eden z magnitudo 7,3. Zahteval je 41 življenj, poškodovanih je bilo 1500 ljudi, materialna škoda je ogromna. 

Deli s prijatelji