KONEC

Po posredovanju policije ubiti vsi trije napadalci

Objavljeno 09. januar 2015 16.58 | Posodobljeno 09. januar 2015 21.06 | Piše: Ma. F.

Osumljenca za napad na tednik Charlie Hebdo sta bila v policijski akciji v kraju Dammartin ubita, talca, ki sta ga zadrževala, pa so osvobodili nepoškodovanega.

Osumljenca.

PARIZ – V Parizu sta se danes sočasno odvijali kar dve policijski akciji. Prva se je dogajala v judovski trgovini, kjer je napadalec zajel vsaj pet talcev, med njimi tudi mamico s šestmesečnim dojenčkom. Napadalec je bil ubit. Druga drama se je odvijala v tiskarni, kjer sta se zadrževala brata Kouachi, ki sta bila prav tako ubita v policijski akciji.

19.40 Po krvavih tragedijah, ki so v zadnjih dneh pretresle Francijo, bo v nedeljo v Parizu množičen shod solidarnosti v spomin na žrtve terorističnih napadov. Na shodu se bo francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu pridružilo več evropskih voditeljev, med drugim premierja Velike Britanije in Italije in nemška kanclerka, piše STA.

19.03 Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je po koncu današnje dvojne drame s talci v Parizu francoske državljane pozval, naj ostanejo previdni, piše STA. »Še vedno moramo biti izjemno pozorni in sodelovati,« je dejal in obljubil, da bo sam še naprej predano skrbel za varnost Francozov in države.

19.00 Po poročanju Telegrapha naj bi bilo v trgovini najmanj deset talcev. Policija je potrdila, da so štirje od njih umrli, še štirje pa naj bi bili hudo poškodovani.

18.25 Hayat Boumeddiene, ki je sodelovala z napadalcem Amedyjem Coulibalyjem, naj bi skupaj s talci pobegnila iz trgovine, poroča CNN.

18.00 Vsaj štirje talci so bili ubiti v judovski trgovini, poroča Reuters.

17.52 Brata Cherif in Said Kouachi sta bila protiterorističnim organom zaradi povezav s skrajnimi islamisti znana že dlje časa, piše STA

17.44 Med policijsko akcijo na judovsko trgovino naj bi bila poškodovana dva policista, piše 24sata.

17.35 Napadalec Amedy Coulibaly, ki je zadrževal talce v trgovini, je bil ubit v policijskem napadu.

17.25 Streli in eksplozije so odjeknili tudi v judovski trgovini, kjer napadalec zadržuje pet talcev, poroča BBC. Sky News piše, da naj bi bilo več talcev izpuščenih iz trgovine, vendar še ni jasno, ali so to vsi talci, niti ne, v kakšnem stanju so.

17.20 Osumljenca za napad na tednik Charlie Hebdo sta bila v policijski akciji ubita, piše STA.

16.58 V francoskem kraju Dammartin-en-Goële, kjer se nahajata brata Kouachi, je bilo slišati več eksplozij in strelov, poroča Reuters.

Streli naj bi trajali okoli deset sekund, nato je sledilo okoli pet eksplozij. Sledila je minuta tišine, nato so spet odjeknile eksplozije.

Na strehi tiskarne so francoski specialci, z območja pa se vije dim, se vidi na posnetkih televizij, ki prenašajo dogajanje, piše STA.

16.42 Po poročanju izraelske televizije sta med talci v judovski trgovini šestmesečni dojenček in njegova mama, piše Sky News.

16.40 Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je teroristični val označil za napad na ves svobodni svet, poroča STA.

16.35 Drami, ki se danes dogajata v Franciji, sta brez dvoma povezani, je za francoski časnik Le Figaro dejal neimenovan policijski vir.

16.30 Napadalec v judovski trgovino grozi, da bo ubil talce, če bodo policisti napadli brata Kouachi.

16.24 Policiji je uspelo evakuirati otroke iz šole v Dammartinu. V bližnji tiskarni severno od Pariza se namreč nahajata močno oborožena brata Kouachi. Po poročanju televizije Sky News naj bi zadrževala 26-letnega talca. Na prizorišču se nahaja na stotine policistov.

16.19 Po poročanju britanskih medijev sta bila brata Kouachi na seznamu oseb, ki jim je prepovedan vstop v Veliko Britanijo.

16.10 Med talci je 20-letna Židinja, ki je po telefonu poklicala svojega strica in mu povedala, da je talka.

16.07 Ključno vlogo pri radikalizaciji bratov Saida in Cherifa Kouachija, glavnih osumljencev za sredin napad na sedež satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, naj bi odigral skrajni islamski pridigar Farid Benyettou, ki že leta pridiga po pariških mošejah in novači džihadiste, piše STA. Z njim naj bi bil povezan tudi tretji napadalec v francoski prestolnici.

15.58 Lažen preplah v pariškem predelu Trocederu. Mediji so poročali o novem streljanju, vendar je ministrstvo za notranje zadeve demantiralo novice.

15.52 Pariško tožilstvo je objavilo, da v povezavi z napadom na policistko iščejo 32-letnega Amedyja Coulibalyja in 26-letno žensko Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila njegovo dekle, piše STA. Objavili so tudi njuni fotografiji. Oba naj bi bila oborožena in nevarna.

15.48 Policija je za BBC potrdila, da sta v današnjem napadu umrli dve osebi. Policija je vsem lastnikom v židovski ulici Rosiers dejala, naj zaprejo svoje trgovine, piše 24sata.

Deli s prijatelji