ŽALOVANJE

Po pokolu šolarjev Amerika v šoku

Objavljeno 16. december 2012 20.12 | Posodobljeno 16. december 2012 22.39 | Piše: M. U., STA

Prizorišče tragedije v Connecticutu bo obiskal tudi Barack Obama.

Žalujoči sorodniki nedolžnih šolarjev. Foto: Reuters

WASHINGTON – Po petkovem krvavem pokolu na šoli v zvezni državi Connecticut, v katerem je napadalec ubil 20 otrok in šest odraslih, so Američani v šoku. Z obiskom prizorišča tragedije bo poskušal sorodnikom žrtev oporo v stiski nuditi predsednik Barack Obama. Policija medtem še ni razkrila, kaj je 20-letnega napadalca pognalo v skrajno dejanje. Žrtve morilskega pohoda, ki ga je Adam Lanza začel z umorom lastne matere Nancy Lanza na njunem domu v Newportu in nadaljeval v osnovni šoli Sandy Hook, so bile stare od šest do 56 let. Lanza je pobil 20 otrok, med njimi 12 deklic, in šest odraslih – vse so bile ženske. Otroci so bili stari šest oziroma sedem let.

Veliko govoric, znanega bolj malo

O morilcu se širi veliko govoric, vendar pa je uradno znanega le malo. Star je bil 20 let, imel pa naj bi osebnostne motnje. Po nekaterih podatkih naj bi bolehal za milo obliko avtizma, t. i. aspergerjevim sindromom, za katerega pa ni dokazov, da bi povzročal nasilno vedenje. Lanza, ki je pred leti obiskoval šolo Sandy Hook, naj bi bil zelo inteligenten. Tiskovni predstavnik državne policije Connecticuta je dejal, da so si počasi ustvarili polno sliko o tragediji, ki bo dala odgovor na vprašanje kako, predvsem pa, zakaj je prišlo do pokola. Podrobnosti pa za zdaj ni razkril.

Mama morilca navdušenka nad orožjem

Po navedbah ameriških medijev naj bi bila mati napadalca, sicer njegova prva žrtev, ljubiteljica orožja. Svoje otroke naj bi s sabo vozila na strelske vaje. Orožje, s katerim je streljal Lanza, je bilo njena last. Odgovore na vprašanja, ki si jih zastavlja policija, poskuša najti tudi 27.000 prebivalcev Newporta nedaleč od mesta New York, celotne ZDA in svet, iz katerega prihajajo izrazi sožalja. Mesto so zavzeli novinarji z vsega sveta, ki spremljajo bolečino njegovih prebivalcev in jo prenašajo v svet. Potekajo bedenja in žalne slovesnosti, prizadeti pred najbolj tragičnim božičem v zgodovini pa so dobili tudi strokovno pomoč.

Zaradi grožnje so izpraznili katoliško cerkev, kjer so se zbrali žalujoči za žrtvami petkovega pokola. Policisti so izpraznili cerkev in pregledali hiše le nekaj ur pred obiskom ameriškega predsednika.

Kaj bo povedal Obama?

Ameriški predsednik Obama je napovedal, da se bo v nedeljo zvečer udeležil medverskega bedenja za žrtve, nato pa se bo srečal s sorodniki žrtev. Celotne ZDA nestrpno pričakujejo, kaj bo povedal. Med drugim Američane zanima, ali bo omenil potrebo po omejitvi dostopnosti strelnega orožja. V petkovem prvem odzivu na pokol je Obama s solzami v očeh izrazil sožalje sorodnikom žrtev in dejal, da je bilo v zadnjih letih v ZDA preveč podobnih tragedij. O omejevanju dostopa do orožja pa za zdaj ni govoril.

Deli s prijatelji