STRAH

Po pokolu kot nori kupujejo orožje

Objavljeno 25. julij 2012 22.41 | Posodobljeno 25. julij 2012 22.39 | Piše: T. L., STA

Barack Obama po pokolu potrdil, da podpira drugi amandma k ameriški ustavi, ki zagotavlja pravico državljanov do orožja.

DENVER – Nov dokaz, da je razprava o problemu razširjenosti orožja v ZDA po petkovem pokolu na premieri Batmanovega filma v Aurori pri Denverju odveč, je pisanje ameriškega časnika Denver Post, da se je prodaja orožja v državi Kolorado po dogodku povečala za 41 odstotkov. 

Uslužbenec trgovine z orožjem v Aurori Jake Myers je dejal, da se je nekaj ur po tem, ko je 24-letni James Holmes v kinodvorani pobil 12 ljudi in jih 58 ranil, pred trgovino »Rocky Mountain Guns and Ammo« zbrala množica kupcev. Ljudje, ki so še do petka mislili, da orožja ne potrebujejo, so si premislili.

Hkrati se je v Koloradu od petka do nedelje povečal delež ljudi, ki so jih preverjali zaradi morebitne kriminalne preteklosti, in sicer za 43 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem pred tednom dni oziroma za 39 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2011. V ZDA je zakonit nakup orožja mogoč, če kupec nima kriminalne preteklosti.

Tudi politični vrh za pravico do orožja

Tudi demokratski predsednik ZDA Barack Obama je po pokolu potrdil, da podpira drugi amandma k ameriški ustavi, ki zagotavlja pravico državljanov do orožja. Nacionalna orožarska zveza (NRA) večinoma podpira republikance, kar pomeni, da bosta pravica do orožja in s tem nevarnost podobnega pokola v prihodnosti v ZDA ostali neokrnjeni.

NRA, ki je največji orožarski lobi v ZDA, sicer zatrjuje, da več orožja v rokah državljanov, ki spoštujejo zakone, pomeni manj kriminala. V primeru pokola v Aurori ta trditev ne drži, ker Holmes ni bil nikoli kaznovan in je bil povsem upravičen do nakupa orožja po veljavni zakonodaji.

Za nakup orožja, ki ga je uporabil v pokolu, je porabil skupaj 3000 dolarjev. Kupil je polavtomatsko puško, šibrovko, dve pištoli, naboje in dimne bombe.

Deli s prijatelji