SRBIJA DANES

Po petih carskih rezih ji tudi poplave niso prišle do živega

Objavljeno 23. maj 2014 10.02 | Posodobljeno 23. maj 2014 10.04 | Piše: D. P.

Srce parajoča je zgodba Radoslava Rankovića, ki je na lastne oči videl, kako mu je hišo odnesla vodo. Pred tremi tedni mu je umrla tudi mama.

V Valjevu odneslo hišo.

BEOGRAD – V Srbiji se bo danes končalo tridnevno žalovanje, ki ga je srbska vlada razglasila zaradi katastrofalnih poplav. Medtem ko se stanje po večini države počasi normalizira, pa Sava in Donava še naprej naraščata. V Beogradu so v pričakovanju manjšega poplavnega vala, a voda več kot nekaj deset centimetrov naj ne bi narasla.

Šabac v nevarnosti

Kot poročajo srbski mediji, obstaja nevarnost, da danes Sava zalije Šabac. Da se to prepreči, so še povišali nasip. Življenje se počasi vrača v Obrenovac, kjer je včeraj prvič po tednu dni zasvetila javna razsvetljava, prvi begunci pa se vračajo na svoje domove.

Pet carskih rezov

Nebojša in Tanja Bošković sta že četrti dan v beograjski športni dvorani Arena. Spomin na naglo zapustitev Obrenovca še živi, naokoli so jih prevažali v koritu za prašiče. »To je bila strašna evakuacija. Trije otroci so bili z mano, trije so že odrasli in živijo drugje. Nas so vozili s prikolico za svinje. Med vožnjo sem se spomnila, da ima ena od hčerk rojstni dan. Saj sploh nismo vedeli, kateri datum je, saj smo bili odrezani od sveta,« pravi Tanja. Za otroke ji seveda ni vseeno, za to hčerko pa še posebno ne. »Rodila se je tako rekoč mrtva, a so jo z reanimacijo uspeli obuditi. Tudi sama sem doživela pet carskih rezov, bila sem klinično mrtva.«

Ostal brez mame

Srce parajoča je tudi zgodba Radoslava Rankovića, ki je na lastne oči videl, kako mu je hišo odnesla vodo. Pred tremi tedni mu je umrla tudi mama.

Slovenska pomoč

V Sloveniji pa se nadaljujejo humanitarne akcije zbiranja pomoči za prizadete v poplavah. Rdeči križ Slovenija je sporočil, da bodo nakazali finančno pomoč iz donacij, in sicer 50.000 evrov za Rdeči križ BiH, 50.000 evrov pa za Rdeči križ Srbija.

Svoje so sinoči prispevali tudi košarkarji. Na tekmi Krka – Union Olimpija se je zbralo za štiri kombije pomoči, ki bo danes odpremljena v Srbijo.

Deli s prijatelji