NASVET

Po nesreči Germanwingsa: Piloti naj se poročijo

Objavljeno 18. april 2015 19.05 | Posodobljeno 18. april 2015 19.06 | Piše: A. K.

Šef turškega letalskega prevoznika pilotom svetuje poroko.

Visoki vojaški predstavnik, ki sodeluje v preiskavi, češ da »nekdo pred vrati najprej lahno trka na vrata, odgovora pa ni. In nato močneje udari po vratih, a ni odgovora. Sploh ni odgovora.«

CARIGRAD – Šef turškega letalskega prevoznika Turkish Airlines je pilotom svetoval, naj se poročijo, saj se bodo s tem po njegovem mnenju izognili tragedijam, kot je bilo strmoglavljenje letala nemške družbe Germanwings v francoskih Alpah.

»Nesreča v Franciji nas je nečesa naučila, to je, da je biti pilot zelo kritična naloga,« je izjavil izvršni direktor Turkish Airlines Temel Kotil. Povedal je še, da je življenjski slog pilotov zelo pomemben. »Zato, dragi prijatelji, tiste med vami, ki ste samski, zelo spodbujamo, da se poročite,« je poudaril.

Osamljen primer

Kotil je še dejal, da je nesreča, kot je bila tista v francoskih Alpah, ko je kopilot očitno namerno strmoglavil letalo, osamljen primer. »To je nekaj, česa ne more nihče predvideti,« je povedal in dodal, da je do strmoglavljenja prišlo, potem ko se je kopilot razšel s svojim dekletom, česar sicer preiskovalci nesreče niso potrdili.

Letalo Germanwings je 24. marca trčilo v pobočje francoskih Alp. Podatki s snemalnika zvoka v pilotski kabini so razkrili, da je 27-letni kopilot Andreas Lubitz pilota zaklenil iz pilotske kabine, potem ko je ta odšel na stranišče, in namerno treščil z letalom v gore. Tudi druga črna skrinjica, ki beleži podatke o letu, je potrdila domnevo o namernem strmoglavljenju.

Deli s prijatelji